sznycle ziemniaczane.doc

(258 KB) Pobierz

Sznycle ziemniaczane

Składniki (po modyfikacjach):

- 1 kg ziemniaków,
- 1 kubek mąki pszennej pełnoziarnistej,
- 1/2 kubka zmielonych płatków owsianych,
- starty na grubej tarce seler (około 3/4 kubka),
- przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka wędzona, asafetida, sos sojowy,
- ewentualnie drobno pokrojona cebulka lub czosnek,
- kasza manna do obtoczenia,
- olej.

Wykonanie:

Ugotować ziemniaki (priya napisała o ziemniakach w mundurkach, ale ja o tej porze roku, zawsze ziemniaki obieram), odstawić żeby wystygły (muszą być zimne). Seler podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, pod koniec smażenia przyprawiając go sosem sojowym. Ziemniaki porządnie rozgnieść (widelcem, tłuczkiem do ziemniaków), dodać do nich seler, mąkę, płatki owsiane, przyprawy, ew. cebulę, czosnek. Masę dobrze wyrobić rękoma, żeby się połączyła. Formować spore kulki i rozpłaszczać je w ręku na ok 1,5 cm kotlet. Obtoczyć kotlety w kaszy mannie, usmażyć na rumiany kolor na rozgrzanym oleju.

http://cobylonaobiad.blox.pl/resource/872.jpg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin