Chinszczyzna.doc

(21 KB) Pobierz

SCHAB Z FASOLKA SZPARAGOWA (z kuchni chinskiej)

potrzebujemy:

schab (2 kotlety),

2 dymki lub 1 cebula,

puszka fasolki szparagowej,

sos sojowy, sól, pieprz, imbir,

mąka ziemniaczana,

ząbek czosnku,

olej.

Przygotowujemy marynatę do mięsa:

1 łyżka sosu sojowego,

3 łyżki oleju,

1/2 łyżeczki imbiru,

wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz wg uznania.

 

Schab kroimy w cienkie paseczki i mieszamy w marynacie. Odstawiamy na 20-30 minut.
Kroimy cebule w piórka, przesmażamy na oleju. Wykładamy. Na tym samym oleju na silnym ogniu smażymy schab 3-4 min. Po usmażeniu dodajemy do mięsa smażona cebule, odcedzona fasolkę (wody nie wylewamy) i podgrzewamy. Doprawiamy sosem sojowym, solą i pieprzem. Wlewamy wodę z fasolki z dodatkiem 1 łyżeczki maki ziemniaczanej. Zagotowujemy.
Podajemy z makaronem ryżowym lub ryżem.

 

 

DRÓB PO CHIŃSKU

1/2 filetów drobiowych
2 łyżki wody
2 łyżki wódki
2 łyżki maggi
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 łyżeczka imbiru(niekoniecznie , ja akurat nie dodaje)
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli do smaku
Mięso pokroić w paseczki, wymieszać z przyprawami i odstawić na 1-1,5 godz. Po tym czasie podsmażyć na oleju do zrumienienia. Dodać przyprawę do potraw chińskich (np. KNOOR) zrobiona wg przepisu.
1/2 kg pieczarek -poddusić i dodać do mięsa, oraz 1 świeżą paprykę czerwoną pokrojona w paseczki. Wszystko razem gotować 10 minut. Mieszać , aby się nie przypaliło.
Podajemy z ryżem na sypko ,

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin