Składniki (na bardzo małą formę):- 1 jajko- 4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego- 125 g drobnoziarnistego cukru- 30 g kakao- 80 g mąki- 1 łyżeczka suchych drożdży- 40 g mleka- 60 g gęstej śmietany- masło do wysmarowania foremkiMałą , podłużną formę wysmarować masłem i wstawić do lodówki , żeby masło stwardniało. Piekarnik nagrzać do temp. 210 st.C.Jajko , cukier i olej ucierać kilka minut mikserem , na wolnych obrotach. Dodać kakao , przesianą mąkę i drożdże. Wszystko razem dokładnie ubić na jednolitą masę. Na końcu wlać mleko i śmietanę. Gotową masę wyłożyć do formy i piec 10 minut w temp. 210 st.C. , a następnie obniżyć temperaturę do 160 st.C. i piec jeszcze 40-50 minut. Upieczone ciasto wyjąć z formy i ostudzić na kratce kuchennej.
Uriziel2500