ORZECHOWA FANTAZJA
Składniki:
CIASTO:5 jaj20 dag cukru18 dag mąki pszennej2 dag mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA:15 dag zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów włoskich 3/4 szkl słodkiej śmietanki (ew. mleka)0,5 szkl cukru20 dag KasiDODATKOWO:1 opakowanie galaretkiwydrylowane wiśnie lub truskawki
Wykonanie:
CIASTO: Ubić białka na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i białka. Upiec (30-40 min w 180st) i po ostygnięciu przekroić na dwie części.MASA: Zagotować śmietankę z orzechami i gotować ok. 5 min na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i ostudzić. Kasię zmiksować z cukrem na puch i dodać ostudzoną śmietankę z orzechami. PRZEŁOŻENIE: Posmarować jeden biszkopt 1/3 ilości masy, przykryć drugim i na wierzchu rozsmarować pozostałą część masy. Łyżeczką porobić wgłębienia w masie w równych odstępach od siebie. Do każdego wgłębienia włożyć wisienkę lub truskawkę i zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciasto do lodówki, aby galaretka zastygła.
Uriziel2500