Składniki na ciemny biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao
Masa: 5 żółtek 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 cukier waniliowy 1 kostka Kasia 6 łyżek cukru pudru 1 l mleka.
Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych 1 szklanka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Dodatkowo: 1 duża paczka okrągłych biszkoptów 2 jasnej galaretki rodzynki.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wlać na blachę i piec w temp. 160-180 Celsjusza około 30-40 min. Po upieczeniu przekroić na 2 części.
Placek makowy:
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać resztę składników i lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 Celsjusza przez 30-40 min.
Masa do przełożenia:
Mleko i cukier waniliowy zagotować i odstawić. Wymieszać żółtka ze śmietaną, wlać do mleka i zagotować. Odstawić na ok. 30 min. Odcedzić przez gęste sito. Utrzeć Kasia z cukrem, dodać uzyskany ser i wymieszać.
Kolejność przekładania:
Ciemny biszkopt - masa - ciasto makowo-kokosowe - masa -ciemny biszkopt - masa - okrągłe biszkopty - na każdy biszkopt nałożyć rodzynkę - galaretka.Dodatkowo do masy można dodać pokrojona drobno galaretkę!
cytrusek76