Legionella.pdf

(319 KB) Pobierz
Wystêpowanie bakterii z rodzaju Legionella w œrodowisku wodnym ciep³ej wody u¿ytkowej hoteli woj. pomorskiego - styczeñ 2005 -
Charakterystyka bakterii
z rodzaju Legionella
i ich występowanie
w środowisku wodnym.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku
Małgorzata Prędota
- marzec 2005r. -
255288110.002.png
BAKTERIE Z RODZAJU LEGIONELLA
-pałeczki Gram (-), wielkości 1-2 mikrometra
i średnicy 0,5 mikrometra
-o specyficznych wymaganiach wzrostowych
(L-cysteina i niektóre kwasy tłuszczowe,
żelazo, cynk, magnez )
-występują w wodach naturalnych
-zasiedlają sieci wód użytkowych o temp.
wody 20-50 stopni C
-od 1977r. uznane jako czynnik
chorobotwórczy dla człowieka ( w związku
z epidemią w Filadelfii)
255288110.003.png
BAKTERIE Z RODZAJU LEGIONELLA
to bakterie mezofilne, które:
-izoluje się z wody o temp. 5 do 63 ºC
-mają zdolność namnażania się w warunkach
naturalnych w temp. 20-45 ºC
- mają zdolność namnażania się w komórkach
ameb i glonów do temp. 67 ºC
- charakteryzują się wzrostem na pod łoż ach
syntetycznych w temp. 37 ºC ( optymalna
temperatura )
255288110.004.png
BAKTERIE Z RODZAJU LEGIONELLA
-w warunkach laboratoryjnych rosną powoli,
w postaci widocznych kolonii po 5-10 dniach
hodowli w temperaturze 35 ºC i w atmosferze
zawierającej 2,5% CO 2 , na specjalnych
pod łoż ach wzbogaconych solami ż elaza
i czynnikami wzrostowymi, zawierającymi
bufory i węgiel drzewny.
255288110.005.png
BAKTERIE Z RODZAJU LEGIONELLA
teoretycznie są wrażliwe na :
- wysychanie
- ogrzewanie ( 30 min. w temp. 58 ºC )
- niewielkie stę ż enie formaldehydu czy
glutaraldehydu
- 70% etanol
- podchloryn ( 5 ppm )
- jod ( 10 ppm )
- fenol 0,05%
- biocydy
ale niestety
255288110.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin