Przepisy na popularne nalewki
Nalewka malinowa
Świeże i czyste maliny wsypu-jemy do butli, zalewając je 70% spirytusem, tak by były tylko przykryte. Pozostawiamy na słońcu przez 3-4 dni.
Następnie należy zlać spirytus i zaprawić nalewkę, dodając na każde 0,5 l płynu – 0,25 l wody i 18 dag (rozpuszczonego wcześniej w gorącej wodzie) cukru.
W niewielkich ilościach będzie to doskonałe lekarstwo na przeziębienie.
Jałowcówka korzenna
Odmierzamy 50 g jagód jałowca, 2 g ziela angielskiego,1,6 g mielonego cynamonu, 2 g skórki pomarańczowej, 3 g korzenia arcydzięgla, wsypujemy do słoika i zalewamy 1 l spirytusu. Przez 2 tygodnie macerujemy, czyli pozwalamy na wzajemne przeniknięcie się zapachów i smaków wymieszanych składników. Po tym okresie przecedzamy nalewkę, np. przez filtr do kawy, a następnie dodajemy 100 g cukru
i 2 l wody. Odstawiamy na kolejne 2 tygodnie. Jeżeli będzie to konieczne, ponownie filtrujemy i rozlewamy do butelek. Nalewka powinna leżakować kilka miesięcy. Spożywamy po kieliszeczku w razie niestrawności i przy przeziębieniach.
Nalewka miętowa
Do szklanego słoja włożyć
skórkę z cytryny, kilka gałązek
mięty,dodać 0,5 litraspirytusu
i 0,5 litra przegotowanej, osło-
dzonej wody. Odstawić mini-
mum na 4 tygodnie, po czym
przecedzić. Nalewka łagodzi
problemy trawienne.
Nalewka orzechowa
Doszklanegonaczyniawsypać
pół szklanki niedojrzałych,po-
krojonychorzechówwłoskich
(z zielonymi łupinami), zale-
wając 0,4 litra 70-procento-
wego spirytusu. Po 14 dniach
przecedzić i przelać do bute-
lek.
Stosować około 1 ml na-
lewki rozcieńczonejwniewiel-
kiej ilości wody przy zatru-
ciach pokarmowych.
a Arcydzięglowe wino lecz-
nicze
40 g rozdrobnionego korzenia
arcydzięgla, 20 g liści melisy,
35 g mielonego cynamonu za-
lać 3/4 litra wina gronowego.
Macerować przez 21 dni,
po czym przecedzić i przelać
do ciemnych butelek.Używać
raz dziennie po małym kie-
liszku przy nerwicach, zabu-
rzeniach trawienia, nadmier-
nej fermentacji w jelitach,
wzdęciach.
Jałowcówka
Zmiażdżyć 20 dag jagód ja-
łowca iwsypać do słoja. Zalać
1 litrem wódki. Po dwóch ty-
godniach odcedzić wódkę
od jałowca i dodać syrop, spo-
rządzony z 0,1 litra wody, 10
dag cukru i 0,1 litra spirytusu.
Po dwóch-trzech dniach zlać
nalewkę do butelek.
Można ją spożywaćpokilku
miesiącach, ale najsmaczniej-
sza jestdopieroporoku.Stoso-
wać po małym kieliszku
przy kłopotach z trawieniem.
mzyla