Kruche ciastka cytrynowo-migdałowe.pdf
(
40 KB
)
Pobierz
39755922 UNPDF
Kruche ciastka cytrynowo-migdałowe
Składniki Przepis
20 dag mąki krupczatki
10 dag masła
5 dag margaryny
5 dag migdałów
5 dag płatków migdałowych
1 żółtko
5 dag cukru pudru
sok i skórka z 1/2 cytryny
30 ml likieru migdałowego
amaretto (niekoniecznie)
cukier kryształ do posypania
1 jajo do posmarowania
Migdały zalać gorącą
wodą, po chwili obrać ze
skórki i zmielić. Mąkę
posiekać z masłem i
margaryną, dodać cukier
puder, żółtko, sok ze
świeżej cytryny i startą z
niej skórkę oraz zmielone
migdały. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać
nieco mąki. Wstawić na pół godziny do lodówki.
Wałkować na grubość do 0,5 cm, wycinać
dowolnego kształtu ciastka, smarować rozmącnym
jajem, posypywać cukrem kryształem i płatkami
migdałowymi. Piec na jasnozłoto około 10 minut w
piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Plik z chomika:
mzyla
Inne pliki z tego folderu:
Żółta sałata z pędami bambusa.pdf
(32 KB)
Żydowska sałatka warzywna.pdf
(44 KB)
Świąteczny tort z Linzu.pdf
(35 KB)
Śledzie w marynacie.pdf
(32 KB)
Łazanki.pdf
(48 KB)
Inne foldery tego chomika:
chemia nowej ery 1 wszystkie!!!
ciasta siostry Anastazji
Dokumenty
filmy
Galeria
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin