Warzywne chili i sałata z awokado.docx

(399 KB) Pobierz

Warzywne chili i sałata z awokado

 

Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 38)

 

trudność: brak

 

rodzaj dania: Dania wegetariańskie

 

 

składniki i przygotowanie:

Składniki:

 

chili z ryżem:

1 suszona wędzona chili chipotle lub ancho

½ świeżej czerwonej chili

1 czerwona cebula

1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki

½ łyżeczki nasion kminu

1–2 ząbki czosnku

1 duży pęczek świeżej kolendry

oliwa

2 kolorowe papryki

1 puszka (400 g) ciecierzycy

1 puszka (400 g) czarnej fasoli

700 g passaty

1 opakowanie (250 g) gotowanej mieszanki długoziarnistego i dzikiego ryżu

 

sałatka:

4 małe kukurydziane tortille

2 dojrzałe awokado

3 czubate łyżki chudego jogurtu naturalnego i trochę do podania

2 limonki

1 sałata rzymska

½ ogórka

1 świeża czerwone chili

1 garść dojrzałych pomidorków koktajlowych

 

 

Przygotowanie:

 

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Włóż oba rodzaje chili, obraną i przekrojoną na pół czerwoną cebulę, paprykę oraz nasiona kminu do blendera, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, łodyżki kolendry (liście zachowaj) i 2 łyżki oliwy, po czym zmiksuj na gładko. Przełóż sos do głębokiej żeliwnej patelni, dodaj pozbawione gniazd nasiennych, grubo posiekane papryki, odsączoną ciecierzycę oraz czarną fasolę, po szczypcie soli i pieprzu oraz passatę, dobrze wymieszaj i przykryj pokrywką. Złóż tortille na pół, pokrój na paski o szerokości 0,5 cm, rozsyp na dnie blachy do pieczenia i piecz, aż staną się złociste i chrupiące.

Włóż większość liści kolendry, po szczypcie soli i pieprzu, połowę obranego awokado, jogurt oraz sok z 2 limonek do dzbanka i zmiksuj ręcznym blenderem na gładką, jedwabistą masę (albo zmiksuj w blenderze i przelej do dzbanka). Dopraw chili do smaku. Przełóż tortille z piekarnika na półmisek, pokrój sałatę na kawałki wielkości kęsa i również rozłóż na półmisku. Przekrój awokado na pół i wyjmij miąższ łyżeczką i rozłóż na sałacie. Pokrój ogórek obieraczką do jarzyn na wstążki, pokrój połówkę chili na drobniutkie plasterki i rozłóż na półmisku z sałatką.

Rozgarnij chili ku ściankom patelni i wypełnij powstałe miejsce ryżem. Przykryj patelnię pokrywką, żeby ryż się zagrzał. Polej sałatę dressingiem, oderwij listki z pozostałych gałązek kolendry, drobno siekaj resztę chili i rozsyp wraz z połówkami pomidorków koktajlowych na sałacie. Podaj chili z kilkoma łyżeczkami jogurtu naturalnego.

 

© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

 

 

Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/warzywne-chili-i-salata-z-awokado_8710.html#ixzz2Spck3Lmm

Zgłoś jeśli naruszono regulamin