Pstrąg w maśle czosnkowym.odt

(16 KB) Pobierz

Pstrąg w maśle czosnkowym

 

 

              Proste i szybkie w przygotowaniu, niedrogie, a jak że wyśmienite danie.

 

czas:               20 min + 1 godzina na chłodzenie ryby

liczba porcji:               4

 

składniki:               2 dość duże płaty pstrąga,

4 ząbki czosnku,

ok 70 g masła,

mieszanka przypraw do ryb (ew. sól)

3 czubate łyżki mąki

sok z 2 cytryny,

olej,

 

 

 

przyrządzanie:               Pstrąga po zakupieniu dokładnie umyć, nie zdejmować łusek, tylko odkroić wszystkie, choćby najmniejsze płetwy. Potem płaty starannie skropić sokiem z cytryn i posypać przyprawą do ryb. Tak przygotowanego pstrąga odstawić na godzinę do lodówki. Później rybę obtoczyć z dwóch stron w mące i kłaść skórą ma dobrze rozgrzany tłuszcz. Gdy się zarumieni obsmażyć drugą stronę ryby.

W trakcie gdy pstrąg szuka swych apetycznych rumieńców na patelni, w małym rondelku rozgrzać masło i  dorzucić do niego przeciśnięty przez praskę czosnek.

Zdjętą z patelni rybę polewamy masłem czosnkowym - tak przygotowany pstrąg gotowy jest do spożycia.

 

uwagi:               Rybę możemy podać z ryżem na sypko, a także ze smażonymi ziemniakami, frytkami. Sałatkę każdy może dobrać do smaku. Pstrąg w maśle czosnkowym doskonale komponuje się z półwytrawnym winem, choć nie można pogardzić i piwem o mocnym, zdecydowanym smaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin