Jak zrobić sos tatarski.pdf

(25 KB) Pobierz
Jak zrobić sos tatarski
Jak zrobić sos tatarski?
Bardzo dobry sos do jajek. Często spotyka się go na różnego rodzaju
bankietach czy prywatkach, jednak najlepiej się sprawdza na
wielkanocnym stole. Przepis jest bardzo łatwy, a sam sos możemy
zrobić w trzy minuty.
Co potrzebujemy
- półlitrowy słoiczek marynowanych grzybków.
- półlitrowy słoiczek korniszonów.
- 5 malutkich marynowanych cebulek.
- 300ml majonezu.
- sól, pieprz
Jak zrobić sos
Grzybki, ogórki i cebulki płuczemy na durszlaku. Następnie drobno je
siekamy, możemy zrobić to ręcznie albo skorzystać z robota
kuchennego. Proponuję użyć robota, będzie szybciej i dodatkowo
ułatwi on nam dokładne wymieszanie wszystkich składników ze sobą.
Jeżeli nie mamy robota to posiekane ręcznie grzyby, ogórki i cebulki
mieszamy w misce z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem i mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Gotowy sos
powinniśmy wstawić do lodówki na jakieś dwie godziny, aby składniki
się „przegryzły” ze sobą.
Najlepiej podawać z przekrojonymi na pół „jajkami na twardo”.
Proporcje: łyżka stołowa sosu na połówkę jajka.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin