Parfait Amour+ PRAWDZIWA MIŁOŚĆ.doc

(22 KB) Pobierz
Parfait Amour

Parfait Amour

Czyli prawdziwa miłość. Korzenny likier o smaku i zapachu fiołków.

Parfait Amour to likier cytrusowo korzenno ziołowy, mieni się od barwy niebieskiej lub fiioletowej do purpurowej, a zapach i smak ma fiołkowy. Nazwa w języku francuskim oznacza prawdziwą miłość.

Ten ekskluzywny likier podawano w najdroższych domach publicznych we Francji.

Możecie go sobie zrobić sami.

 

Parfait Amour

Składniki:

20 g skórki pomarańczy (bez albedo)

10 g skórki cytryny

1,5 g goździków

10 g lubczyku (suszony korzeń)

1 litr spirytusu 70 %,

20 g. świeżych płatków fiolka

500 g. cukru

1 1/2 szklanki wody.

Wykonanie:

Skórki pomarańczy, cytryny, goździki i lubczyk macerować w spirytusie 2 tygodnie.

Można dodać listek piołunu. Przefiltrować. Zrobić syrop z cukru i wody i ostudzić. Fiołki macerować w otrzymanym alkoholu, aż nabędzie intensywnego koloru niebieskiego. Odcedzić i dodać syrop. Jeszcze raz wszystko przefiltrować do butelek na 6 tygodni.

 

I stary przepis na Parfait Amour

Proporcya na miary nowe:

łut = 12,66 g. kwarta = 0,9422 litra

funt = 32 łuty

Procedura:

Zdejm cienko skórkę z czterech cytryn i z czterech pomarańcz, włóż ją w sześć kwart wódki, dodaj półtora łuta cynamonu, dziesięć goździków, pięć łutów kolendry, niech tak zatkane moknie przez dziesięć dni. Wlej potem w alembik, dodaj kwartę wody i przepędź z wolna, ażeby tylko sączyła się jak cienka nitka. Odbierz cztery do cztery i pół kwart spirytusu; rozpuść trzy i pół funta cukru, w trzech kwartach wody; gdy ostygnie, wlej w spirytus, rozmieszaj i przepuść przez worek sukienny, dodawszy trochę koszenilii ażeby kolor był różowy; zlej potem w butelki i zakorkuj.

(koszenila - z drobno zmielonych specjalnych mszyc)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin