Lecznicze produkty.pdf

(214 KB) Pobierz
332221448 UNPDF
Spis produktów pomocnych w najczęściej spotykanych schorzeniach, dostępnych na rynku
polskim, bogatych w witaminy i minerały zapewniających prawidłowe funkcjonowanie
organizmu......
ZDROWA ŻYWNOŚĆ
Przedstawiony poniżej spis produktów żywnościowychpomocnych w różnorodnych, a
najczęściej spotykanych schorzeniach opracowany został na podstawie tłumaczenia z j.
angielskiego serii artykułów, które ukazały się w Journal of the American Medicial
Association (tytuł oryginału: Food your miracle medicine) oraz wiedzy zawartej w przekazach
starożytnej sztuki medycznej Słowian, Celtów, Greków, ludów Bliskiego i Dalekiego Wschodu.
Wybrano produkty łatwo dostępne na rynku polskim, bogate w witaminy i minerały
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wiele leków stosowanych we współczesnej konwencjonalnej medycynie opartych jest na
wyciągach z roślin występujących w przyrodzie. Ale pigułki nie mogą zastąpić odpowiedniej diety.
Nie ma sensu faszerowanie się medykamentami i jednoczesne zatruwanie organizmu jedzeniem dla
nas niekorzystnym. Wiele z przedstawionych poniżej warzyw, owoców i ziół jest stosowanych
również i dzisiaj w medycynie ludowej. Warto z tej wiedzy popartej długoletnim badaniem i
doświadczeniem skorzystać. Warto tym bardziej im mniejszą przykładamy wagę do tego co
spożywamy, najczęściej w pośpiechu, nie przeżuwając dokładnie pokarmu.
Spośród bogatej listy pokarmów korzystnych i szkodliwych przy danym schorzeniu łatwo będzie
wybrać to, co lubimy i to, co poprawi nasz stan zdrowia. Warto obserwować w jaki sposób to co
spożywamy wpływa na stan naszego zdrowia i samopoczucia. W wielu wypadkach wystarczy
zrezygnować z jednego, dwóch, trzech produktów lub ograniczyć ich spożywanie aby odczuć
poprawę samopoczucia. Łatwiej jest zapobiegać niż leczyć . Różne organizmy mają odmienną
podatność na schorzenia w zależności od uwarunkowań genetycznych, składników gleby i wody w
miejscu zamieszkania i wielu innych czynników. To co dla jednego organizmu jest szkodliwe na
inny może nie mieć wpływu.
Skład diety należy rozpatrywać całościowo. Każdy organizm jest inny i może mieć inną, sobie
tylko właściwą tolerancję na poszczególne składniki diety. Nie ma diety idealnej dla wszystkich,
gdyż nie ma dwóch identycznych organizmów. Nawet najzdrowsza żywność jak np. miód, cebula
czy rzepa może u niektórych powodować dolegliwości. Ważna jest odpowiednia kompozycja
składników pokarmowych . Np. nadmiar tłuszczu powoduje podniesienie poziomu cholesterolu,
otyłość, uszkodzenie serca, ale dotyczy to tłuszczu zwierzęcego. Całkowite zrezygnowanie z
tłuszczu również roślinnego (oliwa z oliwek) jest niekorzystne gdyż organizm nie wchłania wtedy
witaminy A, D, E i K. Najkorzystniejsza jest dieta urozmaicona , mamy wtedy możliwość
dostarczenia organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Im mniej przetworzone pożywienie,
im bardziej naturalne i świeże, tym zdrowsze.
Matka Natura u zarania dziejów zaopatrzyła nas we wszystkie niezbędne składniki
pokarmowe i naturalne lekarstwa zawierając je w warzywach, owocach i ziołach. Oto parę
przykładów!
332221448.001.png
AGREST
- zaburzenia w przemianie materii, zwłaszcza u dzieci i osób starszych
- ma działanie żółciopędne i moczopędne
- stosowany przy przewlekłych zaparciach
- stosuje się przy częstych krwotokach
- działa odświeżająco
- pomocny w niedokrwistości
- pomocny w chorobach skórnych
ALOES
- leczy zaburzenia w przemianie materii
- wzmacnia odporność organizmu
- pomocny w chorobach oczu (zapalenie spojówek, zmętnienie gałki ocznej)
- pomocny w leczeniu oparzeń
- zapobiega i leczy choroby wrzodowe
- pomocny w zapaleniu okrężnicy
- leczy zaparcia
- stosuje się w anemii i niedokrwistości
ANANAS
- tłumi infekcje, działa przeciwbakteryjnie i przeciw wirusowo
- pomaga rozpuszczać zakrzepy
- pomaga zapobiegać osteoporozie
- pomaga w gojeniu złamań
- poprawia trawienie
332221448.002.png
ANYŻ
- stosuje się przy nieżycie oskrzeli, kaszlu, zapaleniu migdałków, przy utracie głosu
- pobudza laktację u karmiących matek
- niszczy pasożyty
- środek uspokajający i wzmacniający
- łagodny środek przeczyszczający
ARBUZ - naturalna VIAGRA!
- działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo
- chroni przed zakrzepam!
- spożywanie arbuza razem ze skórkami to naturalna viagra .
ARCYDZIĘGIEL
- pobudza wydzielanie soków trawiennych
- ma działanie uspokajające
- stosuje się w chorobach dróg oddechowych
- ma działanie napotne
- działa moczopędnie
AWOKADO
- obniża poziom cholesterolu
- działa korzystnie na ściany naczyń
- działa hamująco na wzrost komórek rakowych
- rozszerza naczynia krwionośne
BAKŁAŻANY
- zmniejszają podatność na raka (zwłaszcza skóry)
- zapobiegają reumatyzmowi
- mają działanie moczopędne
- obniżają poziom cholesterolu
- pomagają zwalczać bakterie i wirusy
BANANY
- zapobiegają owrzodzeniem trawiennym i wspomagają ich gojenie
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- pomagają w niestrawności, wzdęciach, w zapaleniu błony śluzowej żołądka
- zapobiegają wrzodom żołądka
- mają działanie przeciw bakteryjne
- regulują poziom cukru (niedojrzały i gotowany)
- pomagają przy odchudzaniu
- pomocne w stwardnieniu tętnic
- pomocne w zapaleniach nerek
- sok stosowany jest jako środek uspokajający przy atakach histerii
BAZYLIA
- wzmacnia żołądek
- przyspiesza trawienie
- pobudza apetyt
- działa rozkurczowo
- zwalcza gorączkę
- leczy nieżyt nosa
- zapach odstrasza owady
BERBERYS
- działa moczopędnie
- wspomaga wydzielanie żółci
- ma słabe działanie przeczyszczające
- pomocny w bólach głowy
- pomaga leczyć żółtaczkę
- pobudza apetyt
- leczy biegunki
- obniża temperaturę
- pomocny w leczeniu zapalenia dziąseł (płukanie)
- pomocny w reumatyzmie
- obniża ciśnienie
BORÓWKA
- wzmaga wydzielanie żółci
- działa odkażająco
- zapobiega biegunkom
- wzmacnia układ odpornościowy
- ma działanie moczopędne
- zmniejsza stężenie cukru we krwi
BÓB
- stosowany przy schorzeniach wątroby, nerek i jelita grubego
- zapobiega biegunkom
- zawiera więcej białka od groszku i fasoli
BROKUŁY
- zmniejszają ryzyko zachorowań na choroby nowotworowe zwłaszcza jelita grubego i płuc
- chronią przed rakiem płuc i rakiem sutka
- zmniejszają poziom cholesterolu
- mają działanie przeciwwirusowe
- mają korzystne działanie w chorobie wrzodowej
- mogą być pomocne w leczeniu cukrzycy
- najbardziej skuteczne są surowe lub lekko obgotowane
BRUKIEW
- stosowana przy zaparciach
- środek moczopędny i wykrztuśny
BRUKSELKA
- pomocna w hamowaniu raka zwłaszcza jelita grubego i żołądka
( podobne działanie jak brokuły)
BURAKI
- ułatwiają trawienie
- pomagają przy anemii
- podnoszą odporność organizmu na infekcje i przeziębienia
- stosuje się w chorobach nowotworowych
- zapobiegają zaparciom
- zewnętrznie pomocny w owrzodzeniach skóry
- ma działanie uspokajające
Zgłoś jeśli naruszono regulamin