Pikle z ogórków.pdf
(
30 KB
)
Pobierz
Pikle z ogórków
Składniki:
2 kg dojrzałych (nawet żółtych ogórków) 1/2 szklanki octu 10-proc. 6 - 8 płaskich
łyżeczek cukru 5 dag soli 2 - 3 łyżeczki gorczycy ziele angielskie 2,5 szklanki wody
Sposób wykonania:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż, łyżeczką usunąć nasiona i miękki miąższ.
Ponownie przekroić wzdłuż, aby z jednego ogórka otrzymać 4 płaty. Oczyszczone płaty
ułożyć w emaliowanej (nie obitej) misce lub kamiennym garnku, przesypać solą i
zostawić na 12 godzin. Następnie odcedzić na sicie i przełożyć do czystych słoików. Z
wody, cukru, gorczycy i octu przygotować zalewę. Gorącą zalać ułożone w słoju ogórki.
Do każdego słoja dodać kilka ziaren ziela angielskiego, po czym słoiki szczelnie
zamknąć i pasteryzować około 30 minut.
Plik z chomika:
ania2010.1990
Inne pliki z tego folderu:
Kuchnia - PRZETWORY.pdf
(752 KB)
Marynaty.doc
(35 KB)
Żeberka wędzone (Stary oryginalny przepis).pdf
(28 KB)
Zimowa sałatka ogórkowa.pdf
(30 KB)
Włoszczyzna solona.pdf
(28 KB)
Inne foldery tego chomika:
&&& ciasto na pierogi
&&& kartoflane racuchy
&&& naleśniki
&&& pizza
&&& zapiekanki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin