dżem owocowy.doc

(21 KB) Pobierz
THERMOMIX: PRZEPIS NA DŻEM OWOCOWY

THERMOMIX: PRZEPIS NA DŻEM OWOCOWY

Jak przerobić tanie sezonowe owoce takie jak truskawki, porzeczki czy maliny i nie namęczyć się, nie napocić nad garami pełnymi gorąca? Cztery słoiczki gotowego dżemu co 15 minut (z 1 kg owoców) - oto przepis:

·  1 kg truskawek, porzeczek czy malin

·  ½ kg cukru

·  dżemix (polecam właśnie ten, bo jest stworzony na bazie naturalnych pektyn roślinnych i nadaje lepszy smak - owoce smakują jak smażone na maśle)

Są dwie wersje zależnie od upodobań : albo dżem o konsystencji gładkiej masy(dobry dla dzieci), albo z kawałkami owoców. Wersja "gładka": do naczynia miksującego wkładamy owoce i miksujemy 8 s. na poz. 6. Następnie dodajemy cukier i dżemix i gotujemy 15 min., temp.100°, obr. poz. 2,5. 5 min przed końcem trzeba zdjąć miarkę zatykającą pokrywę. Gotowy dżem przelewamy do słoiczków zakręcamy i odwracamy do gry dnem aż do przestygnięcia.

W wersji z kawałkami owoców nie wykonujemy pierwszej czynności, tj. nie miksujemy owoców. Od razu wrzucamy owoce, cukier i dżemix i nastawiamy na gotowanie - 15 min., temp.100°, obr. poz. 2,5.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin