Na cerę i na zdrowie, nie tylko dla naszych pociech - pasteryzowany przecierowy sok z marchwiowo-owocowy sezonowych a'la kubuś. Zachowuje świeżość nawet do tygodnia.
Składniki:
· 200 g marchwi
· 350 g jabłek
· 100 g bananów
· 150 g cukru
· 100 ml soku z cytryny
· woda
Obraną marchew wrzucić do TM i rozdrobnić (7 s. obr. poz. 5). Dodać 750 ml wrzącej wody i gotować7 min. (temp. Varoma obr. poz. 1). Dodać pozostałe składniki i miksować przez 1 min (obr. poz. 10). Uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów i pasteryzować przez 5 min. (temp. 100°C, obr. poz. 10).
Gorący sok przelewamy do butelek. Po wystudzeniu można przechowywać w lodówce do tygodnia.
Można dodawać owoce sezonowe nap. kilka truskawek lub jedną brzoskwinię.
Kebek