cukry 2.doc

(82 KB) Pobierz

Węglowodany są to alkohole wielowodorotlenowe zawierające w swoim składzie grupę funkcyjną aldehydową lub ketonową.

Grupa aldehydowa, decyduje o właściwościach

redukujących jest wykorzystana w badaniach do odróżnienia cukru prostego (glukoza, fruktoza) z dwucukrem (sacharoza).

 

 

Reakcje charakterystyczne węglowodanów

 

Próba Molischa – reakcja służąca do wykrywania cukrów (α-naftol w etanolu).

Kwas siarkowy (VI) przeprowadza monosacharydy odpowiednio : pentozy w furfural, heksozy w hydroksymetylenofurfural, wielocukry i oligosacharydy hydrolizuje do monosacharydów i przeprowadza w formy cykliczne j.w.

Powstały furfural i hydroksymetylenofurfural kondensują z α-naftolem tworząc produkty o barwie czerwonofioletowej.

 

 

Wykonanie

Do probówki wlać 1 cm³ badanego roztworu, dodać 3-4 krople odczynnika Molischa, wymieszać i wlać ostrożnie po ściance probówki 1 cm³ stężonego kwasu siarkowego. Na granicy faz pojawi się czerwono-fioletowe zabarwienie.

 

 

Pozytywny wynik próby Molischa z α-naftolem

 

 

Próba tymolowa

             

Próba tymolowa jest ogólną reakcją na cukry. Daje ona reakcję dodatnią zarówno z cukrami wolnymi jak i związanymi.

 

              Pod wpływem działania silnych kwasów na heksozy tworzą się hydroksymetylenofurfurale,

 

Powstający barwny produkt  jest wynikiem reakcji kondensacji pochodnych furfurolowych  z tymolem.

 

Wykonanie

 

Do probówki wlać ok. 0,5 ml 1 % roztworu badanego, dodać 4 krople 3 % etanolowego roztworu tymolu, a następnie około 5 ml stężonego HCl lub H2SO4.

 

Na granicy obu cieczy powstaje pomarańczowy lub brunatny pierścień.

Próbę wstawić na 1 min do wrzącej łaźni wodnej. Próba zawierająca cukier zabarwia się na kolor czerwony lub czerwonobrunatny. 

 

Materiały i odczynniki:

·       probówki

·       próba badana

·       odczynnik tymolowy

·       stężony kwas siarkowy lub solny

 

Próba Fehlinga

służy do wykrywania cukrów redukujących (większość cukrów, oprócz np. sacharozy).


Do badanego roztworu dodaje się równe ilości roztworu siarczanu miedzi i alkalicznego roztworu winianu sodu.

 

Całość gotuje się, a ewentualna obecność ceglastoczerwonego osadu tlenku miedzi świadczy o obecności cukru redukującego.


Próba Fehlinga jest właściwie zmodyfikowaną próbą Trommera, różnica polega na tym, że w tej próbie wodorotlenek miedzi(II) jest w postaci kompleksu z winianem, przez co jest lepiej rozpuszczalny i reaktywniejszy.

Do opisu reakcji można zastosować równanie :

2 Cu(OH)2 + RCHO + OH- → Cu2O + RCOO- + 2 H2O

 

 


Próba obecnie została wyparta przez próbę Benedicta.

 

Wykonanie

 

Fehling I-siarczan miedzi,

FehlingII-winian sodowo-potasowy i wodorotlenek sodu

 

A. Do probówki wlewamy  0.5 cm3 płynu Fehlinga I

i 0,5 cm3 płynu Fehlinga II.

 

Zawartość mieszamy i dodajemy 0,5 cm3 badanego roztworu, ponownie mieszamy i wstawiamy probówkę do gorącej łaźni wodnej.

 

Po paru minutach obserwujemy wynik i wyciągamy

stosowne wnioski.

 

W przypadku obecności glukozy w reakcji z płynem Fehlinga pojawi się w probówce czerwony osad Cu2O.

 

Zachodzą reakcje oksydoredukcyjne, w których miedź zostaje zredukowana z dwu- do jednowartościowej, a grupa aldehydowa glukozy utleniona do grupy karboksylowej.

 

CuSO4 +2NaOH → Cu(OH)2 +Na2SO4

 

 

B. Do probówki wlewamy 0,5 cm3 badanego roztworu, dodajemy 0,25 cm3 roztworu rozcieńczonego HCl i ogrzewamy przez parę minut.

 

Roztwór oziębiamy i dolewamy0,25 cm3 rozcieńczonego roztworu NaOH.

 

Następnie dolewamy 0,5 cm3 świeżo zmieszanych

płynów Fehlinga I i II.

 

Probówkę wstawiamy do gorącej łaźni i po chwili obserwujemy wynik reakcji.

 

W przypadku obecności sacharozy, która jest zbudowana z cząsteczki α-D-glukozy i β-Dfruktozy powstaje mostek tlenowy między pierwszym atomem węgla glukozy i drugim atomem węgla fruktozy tzn. grupą aldehydową glukozy i ketonową fruktozy.

 

Grupy aldehydowe cząsteczek glukozy biorą udział w tworzeniu wiązań, czyli blokują wolną grupę aldehydową. Stąd sacharoza po rozpuszczeniu w wodzie nie wykazuje właściwości redukujących.

 

Celem odblokowania grupy aldehydowej należy doprowadzić do rozerwania wiązań pomiędzy cząsteczkami poszczególnych cukrów prostych.

Reakcja ta zachodzi w podwyższonej temperaturze, pod wpływem rozcieńczonego roztworu HCl.

                 HCl

C12H22O11 → C6H12O6 + C6H12O6

 

Sacharoza → glukoza + fruktoza

 

Wyjątek stanowią disacharydy, zawierające wiązania

1-4, np. - maltoza zbudowana z dwóch cząsteczek

α-D-glukozy, która ma wiązanie między glikozydowym atomem węgla jednej cząsteczki, a grupą hydroksylową czwartego atomu węgla drugiej cząsteczki.

 

Wolna nie zablokowana grupa aldehydowa maltozy może przejść z formy glikozydowej w formę aldehydową. Tłumaczy to zdolności redukujące tego rodzaju disacharydów.

 

 

 

Próba Benedicta.

 

              Próba Benedicta należy do najbardziej specyficznych i czułych prób pozwalających wykryć obecność  cukrów redukujących.

             

Występowanie w cząsteczce wolnej grupy aldehydowej lub ketonowej nadaje jej własności redukujące.

 

Właściwości redukujące cukrów ujawniają się tylko w środowisku zasadowym, ponieważ w środowisku kwaśnym wolna grupa karbonylowa jest zablokowana, gdyż  włącza się w budowę pierścienia.

 

Do  wykrywania cukrów redukujących stosuje się różne cząsteczki i jony: jod, jony metali ciężkich, jon żelazicyjankowy.

 

 

W próbie Benedicta wykorzystuje się jony Cu (II), które pod wpływem cukrów redukujących tworzą Cu (I) dając w alkalicznym środowisku  pomarańczowej barwy Cu2O.

 

 

Wykonanie

 

Do probówki odmierzyć 1,0 ml odczynnika Benedicta i dodać 0,5 ml roztworu  badanego.

 

Następnie  próbę wstawić na ok. 1-2 min do wrzącej łaźni wodnej.

 

 

Po tym czasie pojawi się zabarwienie próby od zielonego, aż do wystąpienia czerwonego osadu w zależności od stężenia cukrów redukujących w próbie.

 

 

 

Materiały i odczynniki:

·       probówki

·       roztwór badany

·       odczynnik Benedicta

( We wrzącej wodzie rozpuścić cytrynian sodu i bezwodny węglan sodu, po ochłodzeniu dodać powoli, przy stałym mieszaniu CuSO4 5H2O. Uzupełnić wodą. Odczynnik jest trały.) 

·       palnik gazowy

 

Próba jodowa

 

              Tworzenie barwnych kompleksów z jodem pozwala na odróżnienie niektórych wielocukrów od cukrów drobnocząsteczkowych i monosacharydów, ponieważ kompleksy z jodem mogą tworzyć cząsteczki o odpowiednio dużych wymiarach i uporządkowanej budowie.

 

W strukturze takiej cząsteczka jodu wiąże prawdopodobnie atomy wodoru przy C-1 i C-4 wiązań glikozydowych.

 

Efekt barwny jest tym większy im większa jest cząsteczka wielocukru.

 

Glikogen tworzy kompleks czerwony,

skrobia ciemnofioletowy,

oligosacharydy zawierające mniej niż 6 cząsteczek glukozy nie dają barwy z jodem.

Po zalkalizowaniu lub ogrzaniu barwa znika.

 

Skrobia złożona z glukopiranozy, istnieje w dwóch postaciach

-rozpuszczalnej w wodzie amylozy (10 - 30%) zbudowana jest z długich nierozgałęzionych łańcuchów a 1,4 glikozydowych, z jodem glukopiranozy połączonych wiązaniem - a dają charakterystyczne niebieskie zabarwienie;

-oraz nierozpuszczalnej amylopektyny

(70-90 %) mającą formę rozgałęzionych łańcuchów, w której oprócz wiązań  a-1,4 - glikozydowych występują wiązania 1,6 - glikozydowe, z jodem tworzy kompleks czerwono -  fioletowy

 

Wykonanie

 

Do probówki odmierzyć 0,5 ml roztworu badanego, dodać 3 krople płynu Lugola

 

Materiały i odczynniki:

·       probówki

·       roztwór badany

·       płyn Lugola (roztwór jodu w jodku potasowym)

 

 

 

 

Kwaśna hydroliza cukrowców i wykrywanie jej produktów.

 

              Polisacharydy w kwaśnych roztworach oraz pod wpływem enzymów ulegają hydrolizie.

 

W wyniku hydrolizy wiązanie glikozydowe ulega rozerwaniu i powstają kolejno →...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin