Ziemniaki po nelsońsku.doc

(20 KB) Pobierz
Ziemniaki po nelsońsku

Ziemniaki po nelsońsku
1 kg ziemniaków,
2-3 jajka na twardo,
15 dag kiełbasy,
15 dag pieczarek,
2 cebule,
1 szklanka śmietany,
10 dag tartego żółtego sera,
zielenina,
sól, pieprz

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić na cieniutkie plasterki, włożyć do wrzącej, lekko osolonej wody, gotować 5 min, osączyć. Grzyby ugotować i pokroić na paseczki i usmażyć wraz z pokrojoną na plasterki cebulą. Jajka i kiełbasę pokroić na plasterki. W rondlu wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułką tartą układać na przemian: ziemniaki, jajka, kiełbasę i cebulę z grzybami, posypując każdą warstwę solą i pieprzem. Zalać śmietaną zmieszana z serem i wywarem z grzybów, wstawić do gorącego piekarnika i zapiekać przez 45 min. Podawać posypane zieleniną.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin