Piernik świąteczny
Składniki:
2 jajka 1 szklanka cukru ½ kostki masła ½ szklanki miodu 1 ½ łyżki kakao ½ kg mąki 1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki kwaśnej śmietany bakalie polewa kakaowa kokos
Sposób wykonania:
Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną. Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać bakalie.
Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170 °C. Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem.
Smacznego.
justyna6-1986