Piernik świąteczny.docx

(18 KB) Pobierz

Piernik świąteczny

 

Składniki:

2 jajka
1 szklanka cukru
½ kostki masła
½ szklanki miodu
1 ½ łyżki kakao
½ kg mąki
1 ½ łyżeczki przyprawy do piernika
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki kwaśnej śmietany
bakalie
polewa kakaowa
kokos

http://static.smaczny.pl/p/m/150_112/zdjecia/piernik_swiateczny1.jpg

Sposób wykonania:

Jajka utrzeć z cukrem i z masłem. Dodać miód i kakao. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i z sodą oczyszczoną. Dosypywać porcjami do utartej masy. Na końcu dodać kwaśną śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać. Dodać bakalie.

Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy keksowej o wymiarach 11 na 40 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 170 °C. Po ostudzeniu polać polewą kakaową i posypać kokosem.

Smacznego.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin