Ciasto bakaliowe.pdf

(78 KB) Pobierz
19533592 UNPDF
Ciasto bakaliowe
Składniki Przepis
250 gram margaryny albo
masła
175 gram cukru
cukier waniliowy
4 jajka
150 gram mąki pszennej
150 gram mąki kartoflanej
czubata łyżeczka proszku do
pieczenia
kilka kropli aromatu
cytrynowego
300 gram bakalii (rodzynki,
obrane migdały,
kandyzowany ananas, papaja)
Masło utrzeć na pianę,
dodawać stopniowo
cukier i całe jajka, a
następnie mąkę
wymieszaną z
proszkiem do
pieczenia i aromat.
Owoce kandyzowane pokroić w kostkę,
rodzynki namoczyć we wrzątku i odsączyć.
Migdały też zalać wrzątkiem, co ułatwi zdjęcie
skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Bakalie
obtoczyć w mące, dzięki czemu nie opadną za
bardzo na dno ciasta podczas pieczenia.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto wylać do keksowej blachy
wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką
tarta albo mąką. Piec około godziny aż
patyczek będzie suchy.
Gotowego bakaliowca można polać lukrem
zrobionym z dodatkiem soku cytrynowego i
udekorować bakaliami i pokrojonymi
orzechami.
Może sie zdarzyć, że obtaczanie bakalii w
mące nie pomoże i wszystkie znajdą się w
dolnej połowie ciasta, ale efekt smakowy jest
tak dobry, że tonięcie rodzynek można jakoś
przeżyć.
19533592.001.png 19533592.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin