Szarlotka z budyniem.doc

(88 KB) Pobierz
Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Składniki:

·         450 g mąki pszennej

·         250 g masła/margaryny

·         1 szklanka cukru pudru

·         1 jajko

·         2 żółtka

·         2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną włożyć do lodówki, drugą na 2 godziny do zamrażarki.

Ponadto:

·         1,5 kg jabłek (w UK odmiany Cox), dałam mniej

·         2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka każdy) + 4 łyżki cukru

·         750 ml mleka

·         cukier puder - do posypania

·         kilka łyżek bułki tartej

Kwadratową blaszkę o boku 23 cm (lub nieco większą, ciasto jest wysokie) wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć do formy, ponakłuwać widelcem (można podpiec kilka minut w temperaturze 160ºC, ale niekoniecznie). Spód oprószyć bułką tartą (by wchłaniała wilgoć z jabłek).

Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyłożyć na cieście.

Budynie ugotować wg przepisu na opakowaniu, wykorzystując 750 ml mleka i 4 łyżki cukru. Gorący jeszcze budyń wylać na jabłka. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Piec około 45 minut w temperaturze 200ºC. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin