Najprostszy chleb.doc

(76 KB) Pobierz
Najprostszy chleb

Najprostszy chleb

Sk艂adniki:

聽聽聽聽聽聽聽聽 3 szklanki m膮ki pszennej (uniwersalnej)

聽聽聽聽聽聽聽聽 1,5 szklanki wody

聽聽聽聽聽聽聽聽 1 i 1/4 艂y偶eczki soli

聽聽聽聽聽聽聽聽 1/4 艂y偶eczki dro偶d偶y instant (suchych)

M膮k臋 przesiewamy do miski, dodajemy dro偶d偶e i s贸l, mieszamy. Wlewamy wod臋 i mieszamy 艂y偶k膮, mikserem lub r臋k膮, jak kto woli :). Mieszamy kr贸tko, tylko tyle 偶eby wszystko si臋 po艂膮czy艂o. Misk臋 nakrywamy foli膮 i odstawiamy na minimum 12, a lepiej na 18 godzin. Miska ma sta膰 w normalnej pokojowej temperaturze. Po 12 - 18 godzinach ciasto wyk艂adamy na om膮czony blat, lekko je rozp艂aszczamy nadaj膮c prostok膮tny kszta艂t, teraz odgazowujemy czyli pozbywamy si臋 nadmiaru gaz贸w wytworzonych przez dro偶d偶e, poprzez z艂o偶enie ciasta na p贸艂 i jeszcze raz na p贸艂 i lekkie jego naciskanie otwartym d艂o艅mi. K艂adziemy g艂adk膮 stron膮 do g贸ry a z艂膮czeniem w d贸艂 na 艣ciereczce obficie posypanej otr臋bami, kaszk膮 kukurydzian膮 lub sezamem. Nakrywamy ciasto 艣ciereczk膮 i zostawiamy do wyro艣ni臋cia na blacie (mo偶na to zrobi膰 te偶 wk艂adaj膮c ciasto do koszyczka lub miski czy durszlaka wy艂o偶onego 艣ciereczk膮) na oko艂o 2 godziny lub a偶 chleb powi臋kszy si臋 oko艂o 2 razy. Teraz nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wstawiaj膮c do niego puste, niczym nie wysmarowane naczynie w kt贸rym b臋dziemy piec chleb. Naczynie musi grza膰 si臋 oko艂o 1/2 godziny od w艂膮czenia piekarnika, musi by膰 bardzo gor膮ce. Chleb odwijamy, przek艂adamy albo na desk臋 i z niej zsuwamy do naczynia, albo pomagamy sobie tylko r臋koma. Naczynie nakrywamy pokrywk膮 i wstawiamy do piekarnika, mo偶na teraz obni偶y膰 temperatur臋 do 230 stopni. Pieczemy 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywk臋 i dopiekamy oko艂o 10 - 15 minut. Chleb po upieczeniu studzimy na kratce.

Chleb, najprostszy z prostych...聽聽聽 Chleb, najprostszy z prostych...

Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin