Raffaello.doc

(50 KB) Pobierz
Raffaello

Raffaello

 

Składniki:

·         4 - 5 paczek herbatników (40 - 50 dag) np. Petit Beurre lub 2 paczki krakersów
 

·         MASA

·         2 i 1/2 szklanki mleka

·         3 żółtka

·         2 łyżki mąki pszennej

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         1 paczka cukru waniliowego

·         1 szklanka cukru

·         30 dag masła roślinnego (w kubeczku)

·         około 20 dag wiórków kokosowych

·         można dodać spirytys do smaku
 

·         wiórki kokosowe do posypania

Przepis: W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń.
 
Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać.
 
Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.  

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin