Składniki:
· 4 - 5 paczek herbatników (40 - 50 dag) np. Petit Beurre lub 2 paczki krakersów
· MASA
· 2 i 1/2 szklanki mleka
· 3 żółtka
· 2 łyżki mąki pszennej
· 3 łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 paczka cukru waniliowego
· 1 szklanka cukru
· 30 dag masła roślinnego (w kubeczku)
· około 20 dag wiórków kokosowych
· można dodać spirytys do smaku
· wiórki kokosowe do posypania
Przepis: W 1/2 szklanki mleka wymieszać żółtka oraz obie mąki i zmiksować. Pozostałe 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać zmiksowane żółtka z mąką i ugotować z tego budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzony budyń. Na koniec dodać wiórki kokosowe i spirytus. Wymieszać. Formę lub deseczkę wyłożyć papierem do pieczenia i układać ciastka herbatniki. Następnie nałożyć masę i znów herbatniki - tak, aby powstały 4 warstwy. Na wierzch wyłożyć masę i posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto lekko przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki.
MaxQuadro