Składniki na gwiazdki pszenne:
· 10 g świeżych drożdży (lub 5 g suchych)
· 500 g mąki pszennej chlebowej
· 10 g soli
· 350 ml wody
Składniki na gwiazdki razowe:
· 300 g mąki razowej chlebowej
· 200 g chlebowej mąki pszennej
Ponadto:
· roztrzepane jajko z 1 łyżką mleka, do posmarowania
· mak do posypania
Mąkę połączyć z drożdżami (świeże drożdże można rozpuścić w części wody). Dodać sól, wodę, wyrobić gładkie ciasto, wtłaczając w nie dużo powietrza (ja wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba). Pozostawić w przykrytej misce, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Po tym czasie ciasto ostatni raz wyrobić, uformować 80 g bułeczki. Na środku zrobić nacięcia, aż do blatu w kształcie gwiazdki (krótszym bokiem czystej karty debetowej, lub podobnej). Wywinąć je od środka na zewnątrz, odwrócić. Pozostawić do napuszenia w ciepłym miejscu posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
Piec około 12 minut w temperaturze 230ºC, studzić na kratce. Z przepisu wychodzi około 11 bułeczek.
tatanka.com