SADOWNICTWO - Opracowane pytania na egzamin.doc

(127 KB) Pobierz
1) Nawożenie składnikami mineralnymi stosowane przy zakładaniu sadu

1. Nawożenie składnikami mineralnymi stosowane przy zakładaniu sadu.

Prace przygotowawcze należy rozpocząć min 2 lata przed planowanym sadzeniem drzewek. W okresie tym wszystkie uprawki zwłaszcza orkę, kultywatorowanie należy wykonać jak najgłębiej. Gleba powinna być zwapnowana wapnem magnezowym, tlenkowym lub węglanowym w zależności od rodzaju gleby (gwarancja odkwaszenie). Na 23 tyg. przed sadzeniem drzewek należy przyorać obornik w dawce 60t/ha oraz nawóz fosforowy  200kg P2O5/ha. Z nawozów fosforowych należy stosować superfosfat potrójny granulowany lub pojedynczy granulowany. Nawozy potasowe 200kg K2O/ha

2. Co to są systemy certyfikacji owoców i do czego służą.

Dokument o charakterze normy służący międzynarodowej certyfikacji Euro-gap (skrót od angielskich słów) 1997 r został opracowany; jest on korzystny dla handlowców, dla supermarketów; posiadanie tego certyfikatu gwarantuje identyfikowalność owocu, jest możliwe prześledzenie całego procesu produkcji, producent musi prowadzić szczegółowe notatki. Jest 189 wymogów, z nich minimum 38 musi być spełnione w 100% a pozostałe w 95%. Założenia: * spełnienie wymogów odnośnie bezpieczeństwa zdrowotnego owoców. W gospodarstwie musi być prowadzony HACCP( analiza zagrożeń i krytyczne produkty kontroli)

3. Jaka jest funkcja podkładki dla odmian  drzew owocujących.

PODKŁADKI – korzeń z szyjką korzeniową – rośliny należące do tego samego gatunku do dane odmiany. Mogą nimi być dzikie gatunki, rośliny specjalne wyselekcjonowane, niektóre uprawy uprawne.

Rola podkładki dla drzew odmiany uprawnej:

- wpływ na mrozoodporność drzew

- wpływ na rozmiary drzewa, na siłę wzrostu

- wpływ  na wczesność i obfitość plonowania drzew

- wpływ na rozmiary systemu korzeniowego drzew

podkładka – na podkładkach karłowych będą lepsze stanowiska glebowe dobre, gdzie nie występują duże spadki temp. zimą. Mają płytszy system korzeniowy. Na gorsze stanowiska nadają się drzewka na podkładkach pół karłowych oraz silnie rosnących (M26, M7) o głębszym systemie korzeniowym.

4. Co to jest choroba replantacyjna i jej objawy, przyczyny.

Choroba replantacyjna jest to zmęczenie gleby - po starym sadzie – które może się objawiać na młodych drzewkach, po ich posadzeniu – objawy: osłabienie wzrostu, słaby system korzeniowy, pogorszenie plonowania.Czynniki powodujące zmęczenie gleby to: Nicienie w glebie (niszczą korzenie), chemiczne związki wytworzone przez rozkładające się korzenie np. brzoskwinia, nagromadzenie w glebie bakterii grzybów promieniowców

5.Wymień czynniki decydujące o doborze podkładki przy zakładaniu sadu.

PODKŁADKI – korzeń z szyjką korzeniową – rośliny należące do tego samego gatunku do dane odmiany. Mogą nimi być dzikie gatunki, rośliny specjalne wyselekcjonowane, niektóre uprawy uprawne.

Czynniki:

- wpływ na mrozoodporność drzew

- wpływ na rozmiary drzewa, na siłę wzrostu

- wpływ  na wczesność i obfitość plonowania drzew

- wpływ na rozmiary systemu korzeniowego drzew

6. Korona osiowa jej cechy, zasady formowania, zalety.

Kora osiowa - nadaje się do wszystkich drzew owocowych, do półkarłowych i karłowych, nadaje się do odmian mniej silniej rosnących, element stały – przewodnik, nie ma konarów, ma pędy owocujące; zalety: *wymaga mało pracy, cięcie w 4 roku; *drzewka nie rozgałęzione; jabłoń, śliwa, grusza, czereśnia po posadzeniu nie tniemy; *wycina się tylko do 50 cm od ziemi. Owocuje w II roku, wtedy należy rozpocząć cięcie usuwamy pędy 3,4-letnie.

korona osiowa- *jabłonie na podkładkach karłowych i półkarłowych (określonych odmian owocujących na pędach 1, 2-3 letnich); *wiśnie (określone odmiany); * brzoskwinie

7. Omówić zasady nawożenia sadów azotem.

Nawożenie azotem wykonuje się wiosną po posadzeniu drzewek.

Po założeniu sadu najistotniejsze jest nawożenie azotem. W pierwszym i drugim roku po

posadzeniu drzewek wysiew nawozów azotowych na całą powierzchnię jest niecelowy, gdyż

uszkodzony system korzeniowy może pobrać tylko minimalną ilość tego składnika z

najbliższego otoczenia drzewek, a zdecydowana większość azotu byłaby wypłukana do wód

gruntowych. Z tego powodu nawozy azotowe zaleca się wysiewać indywidualnie w ilości 10-

20 g N na 1 m2 powierzchni, półtora raza większej od średnicy korony drzewek. Zwykle w

pierwszym roku wysiewa się ok. 30-40 kg N/ha, ręcznie bądź rozrzutnikiem pasowym,

stosując go w rzędy (pasy o szerokości około 1 m). W drugim roku można zastosować około

50-75 kg N/ha, ale już w pasy szerokości około 1,5 m. Lepsze wykorzystanie oraz mniejsze

straty niebezpiecznego dla środowiska azotu zapewnia też dzielenie dawek. Dlatego

wczesną wiosną, jeszcze przed rozpoczęciem wegetacji, warto wysiać część dawki, a pozostałą

ilość zastosować pod koniec kwitnienia grusz. Od trzeciego roku nawożenie azotem

można stosować już na całej powierzchni w dawce 50-80 kg N/ha lub nadal w zmniejszonej

dawce – 30-50 kg N/ha – w pasy o szerokości 2 m. Niższe dawki polecane są zawsze na

gleby lżejsze, a wyższe na gleby cięższe. Po posadzeniu informacją pomocną w ustalaniu

dawek azotu jest wizualna ocena wzrostu wegetatywnego młodych drzewek. Wzrost roślin,

grubość i długość młodych pędów, wybarwienie liści, ewentualne objawy braku lub nadmiaru

składników świadczą o prawidłowym lub złym nawożeniu.

8. Podać termin i sposób przerzedzania zawiązków jabłoni; celem likwidacji przemiennego owocowania i uzasadnić dlaczego taki termin się stosuje.

Aby zapewnić regularne plonowanie i dobrą jakość owoców, należy przerzedzać

zawiązki. Zbędne kwiaty i zawiązki owoców muszą być bardzo wcześnie usuwane, aby

drzewo mogło regularnie i corocznie tworzyć pąki kwiatowe. W sadach z produkcją

integrowaną dopuszczalne jest przerzedzanie chemiczne zawiązków owocowych

preparatami zawierającymi sole kwasu naftylooctowego. Preparatami handlowymi są

Pomonit i Pommit. Stosujemy je w stężeniu według wskazówek na opakowaniu w okresie od

opadania płatków kwiatowych do 10 dni po kwitnieniu, ale nie później niż zawiązki gruszek

osiągną około 1 cm średnicy. Korony drzew należy obficie opryskiwać. Przerzedzanie

chemiczne zawiązków powinno być stosowane na odmianach, które przy obfitym kwitnieniu

wiążą duże ilości owoców (‘Konferencja’, ‘Bonkreta Williamsa’, ‘Faworytka’).

Przerzedzanie ręczne warto stosować na wszystkich odmianach grusz w roku obfitego

owocowania. Przerywanie zawiązków rozpoczynamy na przełomie czerwca i lipca, gdy mają

one wielkość przynajmniej orzecha laskowego, lub nieco później, gdy są wielkości orzecha

włoskiego. Zawsze warto zrywać i zrzucać na ziemię zawiązki zniekształcone, uszkodzone

przez szkodniki, mocno ordzawione, porażone przez parcha gruszowego lub znacznie

drobniejsze od przeciętnej średniej. Przy bardzo obfitym owocowaniu przerywamy również

zawiązki dobrze wyrośnięte, co najmniej tak, by nie pozostawały w gronach, lecz

pojedynczo. Optymalne odstępy między zawiązkami na gałązkach powinny wynosić od 10

do 20 cm, w zależności od odmiany, podkładki i warunków uprawowych w sadzie.

Przerzedzanie zawiązków można wykonywać parokrotnie, aż do początku sierpnia.

9. Opisz zabiegi prowadzące do zwiększenia zawartości wapnia w jabłkach.

Zabiegiem zwiększającym zawartość wapnia w owocach jest naniesienie wapnia na skórkę owocu , bo tylko tak może on wniknąć do miąższu owocu.

Doowocowe (Pozakorzeniowe) nawożenie wapniem:

1) sposób - opryskiwanie drzew roztworami; 2) terminy - od połowy VI co 2 tyg. koniec 2-3 tyg. przed zbiorem (max 7 min 3); 3) dawka -

Termin

CaCl2 i Ca(No3)2 kg/ha

2 poł VI

3

pocz. VII

3-4

poł. VII

4-5

pocz.  VIII

4-5

pocz. IX

6-7

poł. IX

7-8

koniec IX

7-8

4) rodzaje nawozów; - chlorek wapnia- uszkadza skórki owoców, gdy jest go za dużo; może być zanieczyszczony metalami ciężkimi); *saletra wapniowa; *Fruton (chlorek wapnia ulepszony) Chlorku wapnia nie łączymy z fungicydami, Fruton nie ma domieszek, nie powoduje owrzodzeń, ma odpowiednie pH (obojętne) możemy łączyć z fungicydami – drogi. *saletra wapniowa- w początkowym okresie dawki niższe bo: -łatwiejsze i głębsze wnikanie jonów wapnia do młodych zawiązków; -wrażliwość młodych zawiązków na poparzenia w przypadku stosowania nawozów zawierających chlor (chlorek wapnia);* inne nawozy wapniowe: -Wuxal Calcium, Stopit, Calcisal, Fruton; *Potas- wysoka zawartość nie sprzyja dobremu przechowywaniu. Łatwo przenika do owoców i liści, nie należy nim dużo nawozić,

5) od czego zależy liczba oprysków - *odmiany (podatność na choroby, pora zbioru); *obfitość plonowania (mniejszy plon więcej oprysków); *planowanego czasu przechowywania owoców.

6) czynniki wpływające na skuteczność nawożenia; ↓25 K: Ca w owocach - *luźne korony drzew (oprysk musi pokryć zawiązki); *oprysk równomierny; *optymalne warunki pogodowe w czasie oprysku (temp. ↓25*C; bezwietrznie)

Do owoców wapń jest transportowany w fazie początkowego wzrostu i rozwoju. Im więcej w tej fazie dotrze tym lepiej. Istnieje też konkurencja liście i pędy łatwiej przechwytują wapń niż owoce.

10. Wymień przyczyny ordzewiania się jabłek i gruszek.

Stosowanie fungicydów guanidynowych (Syllit; Efuzin; Carpane) w złym terminie; zawierają one substancję aktywną dodynę przed którą roślina broniąc się wytwarza warstwę korka odcinającą widoczna w postaci siateczki ordzawienia.

Ordzawienia pomrozowe.

11. Warunki stosowania chemicznej ochrony przed w sadach z integrowaną produkcją.

chemicznej ( stosujemy po przekroczeniu progu ekologicznego zagrożenia, stosujemy tylko te pestycydy, które są dopuszczone w IPO {integrowana produkcja owoców}, są to preparaty selektywne bądź częściowo selektywne dla owadów pożytecznych)

Głównym celem Integrowanej Produkcji jest maksymalne ograniczanie stosowania

syntetycznych środków ochrony roślin, nawozów sztucznych czy regulatorów wzrostu roślin.

Chemiczna ochrona roślin przed chorobami, szkodnikami czy chwastami, gdy jest to

możliwe, powinna być zastępowana metodami alternatywnymi takimi jak: biologiczne,

fizyczne i agrotechniczne.

W celu uzyskiwania wysokich i wysokiej jakości plonów, w IP dopuszczalne jest

stosowanie selektywnych lub wybranych częściowo selektywnych środków ochrony roślin.

Niezwykle ważne jest również, aby chemiczne zwalczanie szkodników stosować tylko

wówczas, gdy ich liczebność przekracza przyjęty próg szkodliwości. Aby to jednak

stwierdzić, konieczne jest systematyczne prowadzenie lustracji pod kątem występowania

szkodników, chorób i chwastów – jest to podstawowy element racjonalnej ochrony roślin.

12. Co stanowi podstawę do prawidłowego terminu opryskiwania przeciw owocówce jabłkóweczce, owocnicy w integrowanej produkcji.

Termin zabiegu chemicznego ustala się na podstawie hodowli w izolatorach, sumy temperatur efektywnych, wyłapywania motyli na światło i pułapki feromonowej. Zabieg chemiczny powinien być wykonany w ciągu 2-3 dni od ukazania się w osłonkach jajowych stadium „czarnej główki”. Preparaty: Nomolt; Rimon; Steward; Mospilan

13. Które czynniki klimatyczne i glebowe są nie sprzyjające dla upraw sadowniczych.

CZYNNIKI KLIMATYCZNE

1 – Temperatura – wymagania cieplne roślin, uzależnione są od ich właściwości genetycznych. Spadek temp. poniżej zera (przymrozki) mogą być groźne w okresie wczesnowiosennym, natomiast w okresie późnojesiennym są również groźne, ale mniej niż wczesnowiosenne.

Przymrozki występują w okresie wegetacji roślin i dlatego są groźne. Przymrozki wiosenne zdarzają się najczęściej na początku maja lub czerwca. Przymrozki wiosenne powodują przemarzanie pąków kwiatowych, kwiatów, zawiązków owocowych.

2 – Usłonecznienie – ma wpływ na temperaturę i decyduje o intensywności fotosyntezy

3 – Opady atmosferyczne

              Dany rejon pod względem opadów atmosferycznych charakteryzuje się średnią suma rocznych opadów.

              Dla Polski średnia ta wynosi 601 ml

              W Polsce rozkład opadów rocznych jest korzystny dla roślin. Najwięcej wody potrzebują rośliny sadownicze na koniec maja i w czerwcu.

              Pokrywa śnieżna jest również bardzo korzystna dla roślin sadowniczych bo chroni je przed przymrozkami np. truskawki, i dostarcza wody przy roztapianiu.

4 – Wiatr – łagodne wiatry są korzystne, natomiast silne są niekorzystne ponieważ powodują wyłamywanie drzew, opadanie kwiatów, zawiązków owoców, zwiększają transpirację, roślina jest mniej odporna na mróz. W sadownictwie polecane są osłony w postaci wysokich drzew (szpalery) lub budynków

CZYNNIKI GLEBOWE

1 – Poziom wody gruntowej – PPW, Woda która zalega stale, nie odpływa nie ma powietrza. Na glebie przesyconej wodą gruntową nie ma życia dla roślin.

Orzech włoski, winorośl – 200-250cm, grusze, czereśnie, morele, brzoskwinie – 160-200cm, jabłonie, wiśnie – 130-170cm, śliwy – 90-110cm, truskawki – 60cm,

2 – Woda kapilarna – ilość wody kapilarnej zależna jest od zwięzłości gleby. Jest to woda z opadów z której mogą korzystać rośliny. Część tej wody tzw. grawitacyjna przepływa w głąb.

3 – pH glebyborówka wysoka i żurawina – pH 3,8-4,2; truskawka, jeżyna, malina, agrest, aronia – pH 5,5-6,2; jabłoń, grusza, porzeczka, leszczyna, winorośl – pH 6,2-6,7; brzoskwinia, morela, wiśnia, czereśnia, śliwa – pH 6,7-7,2

4 – Rodzaj glebyMineralne – nie nadają się, są zbyt płytkie; Wapniowcowi, rędziny, prarędziny – mają zwykle odczyn zasadowy, czasem obojętny. Jeżeli są dostatecznie głębokie to nadają się pod uprawę orzecha włoskiego i śliwy. Nie nadają się pod grusze, maliny i truskawki; Czarnoziemie – bardzo żyzne, jeśli woda nie zalega zbyt płytko to są przydatne; Brunatnoziemnie – bardzo przydatne; Bielicoziemne – mają odczyn kwaśny. Nadają się pod warunkiem, że nie są zbyt piaszczyste; Mady – Najczęściej są bardzo żyzne, występują na dnie dolin rzecznych, woda gruntowa może być bardzo płytka, przydatna dla roślin mrozoodpornych.

5 – Kwalifikacja gleby/pr...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin