Piernik z gruszkami i migdałami.doc

(229 KB) Pobierz
Piernik z gruszkami i migdałami

Piernik z gruszkami i migdałami

SKŁADNIKI:

 

3 gruszki

18 dag masła

20 dag cukru

1 jajko

2 łyżki płynnego miodu

20 dag maki

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka cynamonu

5 g sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonych goździków

szczypta soli

4 łyżki posiekanych migdałów

 

WYKONANIE:

 

1.Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki.

2.Trzy łyżki cukru odłożyć, resztę utrzeć z cukrem na puszysta masę. Dodać jajko i miód, ucierać jeszcze przez chwile.

3.Make połączyć z imbirem, cynamonem, soda, gałka muszkatołowa, goździkami i sola, lekko wymieszać z masa maślaną.

4.Wlać 100 ml wrzącej wody. Składniki ucierać mikserem tak długo, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto.

5.Tortownice (o średnicy 24 cm) posmarować tłuszczem, wysypać pozostałym cukrem, wyłożyć cząsteczkami gruszek.

6.Na owocach rozsmarować ciasto piernikowe. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 45 min. w temp. 175°C.

7.Przestudzić w formie (5 min.). Wyjąć i odstawić, aby piernik całkowicie ostygł. Migdały zrumienić na suchej patelni. Posypać nimi ciasto.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin