Snieżka kokosowa z sezamem.docx

(13 KB) Pobierz

Snieżka kokosowa z sezamem

 

·         Ciasto:

·         6 jajek

·         8 łyżek cukru

·         4 łyżki mąki krupczatki

·         szklanka wiórków kokosowych

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·          

·         Wkładka sezamowa:

·         3 jajka

·         2 łyżki cukru

·         2 łyżki mąki krupczatki

·         3,5 łyżki ziaren sezamu

·         1,5 łyżki miodu

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

·          

·         Krem:

·         0,5 l mleka

·         1,5 łyżki mąki pszennej

·         1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

·         4 łyżki cukru

·         pół szklanki wiórków kokosowych

·         kostka masła

Ciasto:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na końcu kokos. Ciasto podzielić na 2 części wylać do takich samych blaszek (21x26cm) i upiec dwa placki.

Wkładka sezamowa:
Białka ubić na sztywno, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i miód. Pod koniec wsypać sezam i dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto wylać do takiej samej blaszki jak ciasto kokosowe i upiec na ciemnozłoty kolor.

Krem:
Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie maki. W pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem.

Sposób przełożenia:
Ciasto kokosowe>>połowa kremu>>ciasto sezamowe>>druga połowa kremu>>ciasto kokosowe>>polewa.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin