Snieżka kokosowa z sezamem
· Ciasto:
· 6 jajek
· 8 łyżek cukru
· 4 łyżki mąki krupczatki
· szklanka wiórków kokosowych
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
· Wkładka sezamowa:
· 3 jajka
· 2 łyżki cukru
· 2 łyżki mąki krupczatki
· 3,5 łyżki ziaren sezamu
· 1,5 łyżki miodu
· 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
· Krem:
· 0,5 l mleka
· 1,5 łyżki mąki pszennej
· 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
· 4 łyżki cukru
· pół szklanki wiórków kokosowych
· kostka masła
Ciasto:Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijając dodawać kolejno po jednym żółtku, mąkę z proszkiem a na końcu kokos. Ciasto podzielić na 2 części wylać do takich samych blaszek (21x26cm) i upiec dwa placki.Wkładka sezamowa:Białka ubić na sztywno, następnie dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i miód. Pod koniec wsypać sezam i dokładnie wymieszać.Gotowe ciasto wylać do takiej samej blaszki jak ciasto kokosowe i upiec na ciemnozłoty kolor.Krem:Z mleka odlać pół szklanki i roztrzepać w nim obie maki. W pozostałe mleko zagotować z cukrem i kokosem. Na gotujące się wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z masłem. Sposób przełożenia:Ciasto kokosowe>>połowa kremu>>ciasto sezamowe>>druga połowa kremu>>ciasto kokosowe>>polewa.
tatanka.com