Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jajek,
1 niepełna szklanka maki tortowej,
1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka,
1/2 szklanki cukru,
20 dag masła,
20 – 25 dag kokosu,
cukier waniliowy
Polewa:
2 mleczne czekolady (20 dag),
12,5 dag margaryny
Sposób wykonania:
Białka trzeba ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.
Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
Delikatnie wymieszać.
Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170- 180 st. C. przez ok. 30 minut.
Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.
Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut).
Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło.
Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą.
Gotową polewą polać ciasto.
Viola_Valeriana222