Walentynkowy Bounty.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

Biszkopt czekoladowy:

 

5 jajek,

 

1 niepełna szklanka maki tortowej,

 

1/2 szklanki cukru

 

2 łyżki kakao,

 

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa kokosowa:

 

1/2 litra mleka,

 

1/2 szklanki cukru,

 

20 dag masła,

 

20 – 25 dag kokosu,

 

cukier waniliowy

 

Polewa:

 

2 mleczne czekolady (20 dag),

 

12,5 dag margaryny

 

Sposób wykonania:

 

Białka trzeba ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać.

 

Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

 

Delikatnie wymieszać.

 

Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 170- 180 st. C. przez ok. 30 minut.

 

Ostudzony biszkopt można nasączyć wodą z aromatem waniliowym.

 

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym.

 

Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20 minut).

 

Do gorącej masy należy dodać masło i od czasu do czasu mieszać łyżką masę, aby masło się rozpuściło.

 

Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.

 

Czekoladę połamać, dodać margarynę i całość podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą.

 

Gotową polewą polać ciasto.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin