Składniki:
1 biszkopt upieczony w mniejszej okragłej tortownicy
1/2 litra śmietany kremowki (30 lub 36%)
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka zelatyny
truskawki (mogą być mrożone)
2 galaretki truskawkowe
sok z połówki cytryny
Sposób wykonania:
Biszkopt przekrawamy na 2 krazki.
Galaretki rozpuszczamy w polowie zalecanej na opakowaniu ilisci wody, wlewamy do prostokatnego naczynia, a po zastygnieciu kroimy galaretke w male kawaleczki.
Truskawki, jesli sa mrozone, rozmrazamy i kroimy na male kawalki.
Ubijamy kremowke, dodajac pod koniec 2 lyzki cukru pudru i rozpuszczona i schlodzona zelatyne.
Jedna czesc biszkopta nasaczamy ponczem ( pol szklanki chlodnej wody + sok z cytryny + lyzka cukru pudru).
Na niej ukladamy okolo 2/3 ubitej kremowki i truskawki (ilosc wg uznania).
Przykrywamy to druga czescia biszkopta rowniez nasaczonego ponczem.
Całość pokrywamy reszta kremowki, boki rowniez.
Na wierzchu ciasta układamy w ksztalcie serca pokrojone galaretki.
Ciasto dobrze włożyc na pare godzin do lodowki.
Viola_Valeriana222