Tort dla zakochanych.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki:

 

1 biszkopt upieczony w mniejszej okragłej tortownicy

 

1/2 litra śmietany kremowki (30 lub 36%)

 

3 łyżki cukru pudru

 

łyżeczka zelatyny

 

truskawki (mogą być mrożone)

 

2 galaretki truskawkowe

 

sok z połówki cytryny

 

Sposób wykonania:

 

Biszkopt przekrawamy na 2 krazki.

 

Galaretki rozpuszczamy w polowie zalecanej na opakowaniu ilisci wody, wlewamy do prostokatnego naczynia, a po zastygnieciu kroimy galaretke w male kawaleczki.

 

Truskawki, jesli sa mrozone, rozmrazamy i kroimy na male kawalki.

 

Ubijamy kremowke, dodajac pod koniec 2 lyzki cukru pudru i rozpuszczona i schlodzona zelatyne.

 

Jedna czesc biszkopta nasaczamy ponczem ( pol szklanki chlodnej wody + sok z cytryny + lyzka cukru pudru).

 

Na niej ukladamy okolo 2/3 ubitej kremowki i truskawki (ilosc wg uznania).

 

Przykrywamy to druga czescia biszkopta rowniez nasaczonego ponczem.

 

Całość pokrywamy reszta kremowki, boki rowniez.

 

Na wierzchu ciasta układamy w ksztalcie serca pokrojone galaretki.

 

Ciasto dobrze włożyc na pare godzin do lodowki. 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin