Groszkowa błyskawiczna
Składniki na 4 porcje:
duża puszka groszku
15 dag pieczarek
pół opakowania mrożonej włoszczyzny
30 dag parzonej białej kiełbasy
cebula
łyżka masła (najlepiej klarowanego)
łyżka Przyprawy do zup, sosów, sałatek WINIARY
3 łyżki posiekanego koperku
grzanki:
8 plasterków bułki
2 łyżki oleju
łyżeczka masła
2 ząbki czosnku
Drobno pokrojoną cebulę podsmaż na maśle, dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki, smaż razem przez 5 minut, po czym dodaj włoszczyznę i pół szklanki gorącej wody. Wszystkie składniki duś pod przykryciem 10 minut. Potem przełóż do garnka, wlej 3 szklanki gorącej wody, następnie groszek wraz z zalewą, przyprawę do zup, sosów, sałatek oraz pokrojoną w plasterki kiełbasę. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na małym ogniu.
Kromki bułki posmaruj masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a potem opiekaj w piekarniku lub podsmaż na patelni (na oleju). Już na talerzach zupę obficie posyp koperkiem. Podawaj z gorącymi grzankami.
Viola_Valeriana222