Zupa z maslanki i sliwek suszonych.txt

(0 KB) Pobierz
Zupa z maslanki i sliwek suszonych

Skladniki:
Sliwki suszone 15 dag
Maslanka 1 litr
Cukier 5-6 lyzeczek
Maka pszenna 1 pelna lyzka
Sol,szczypta cynamonu
Woda 2 szklanki.

Przepis:
Sliwki,oplukac,zalac 2 szklankami przegotowanej,wystudzonej wody i pozostawic do namoczenia na ok.6 godzin.Po namoczeniu ugotowac w tej samej wodzie,nie dopuszczajac jednak do rozgotowania sie sliwek.Po ugotowaniu usu nac pestki i przetrzec przez sito,przeplukujac je niewielka iloscia wody.Przetarte sliwki polaczyc z wywarem,dodac maslanke polaczona z maka w formie zawiesiny,zagotowac,doprawic do smaku sola,cukrem i szczypta cynamonu.

 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin