Zupa jabłkowa.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa jab³kowa

Zupa jabłkowa

 

Składniki na 4 porcje:

3 duże jabłka

średnia cebula

pół kg ziemniaków

3 łki masła, marchewka

1 l Bulionu warzywnego WINIARY z kostki

3 łki gęstej śmietany

łka soku z cytryny

l, pieprz, cukier

10 dag sera pleśniowego rokpol

2 łki posiekanej natki

 

Obraną cebulę posiekaj i zeszklij na stopionym w rondlu maśle, a obrane i umyte marchewki oraz ziemniaki potnij w dużą kostkę, dorzuć do rondla z cebulą, przykryj i podduś na małym ogniu przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.

 

Teraz wlej gorący bulion i gotuj wywar na małym ogniu przez 20 minut. W tym czasie obierz i pokrój jabłka oraz skrop je sokiem z cytryny i dodaj do wywaru na dalsze 5 minut gotowania.

 

Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksuj, podgrzej, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, po czym wlej śmietanę i wymieszaj.

 

Napełnij zupą małe miseczki i posyp natką. Do każdej porcji wrzuć po jednym, pokruszonym plasterku sera.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin