Zupa bananowa z kaszą kukurydzianą.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa bananowa z kasz¹ kukurydzian¹

Zupa bananowa z kaszą kukurydzianą

 

Składniki:

2 szklanki mleka

3 banany

pół szklanki kaszy kukurydzianej

2 żółtka

2 łki cukru

łeczka masła

Cukier wanilinowy WINIARY

l

 

Kaszę, zalaną szklanką zimnej wody, odstaw na 30 minut. Gdy napęcznieje, dodaj do niej drugą szklankę zimnej wody, masło i sól. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu, aż całkowicie się rozklei.

 

Zagotuj mleko z cukrem wanilinowym, a żółtka ukręć z cukrem. Rozprowadź z kilkoma łkami wrzącego mleka i, stale mieszając, dodawaj do mleka. Garnek ustaw na ogniu i ubijaj trzepaczką, aż mleko z żółtkami lekko zgęstnieje. Całość doprowadź do wrzenia, ale nie gotuj. Na koniec zmiksuj z obranymi i pokrojonymi na kawałki bananami.

 

Z ugotowanej kaszy uformuj ł kluseczki i kładź po kilka do każdej porcji mlecznej zupy. Zupę możesz podawać i na ciepło, i na zimno.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin