Wykwintna zupa jabłkowa.doc

(6 KB) Pobierz
Wykwintna zupa jab³kowa

Wykwintna zupa jabłkowa

 

Składniki:

50 dag jabłek

2 szklanki mleka

aska łka mąki ziemniaczanej

10 dag cukru

szklanka białego wytrawnego wina

łka soku z cytryny

garść rodzynek

cynamon

 

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, potem włóż do garnka i zalej 3 szklankami wrzącej wody. Do jabłek wsyp cukier i gotuj je 5 minut. Następnie cienkim strumieniem wlej zimne mleko wymieszane z mą i, energicznie mieszając, chwilę gotuj.

 

Wystudzoną zupę wymieszaj z winem, a także wypłukanymi i osączonymi rodzynkami. Dopraw cynamonem. Podawaj z grzankami (najlepiej zrobionymi z chałki) lub biszkoptami.

 

W podobny sposób możesz przyrządzić zupę z moreli. Morele pokrój na ćwiartki (nie ścieraj na tarce), gotuj i miksuj, a zupę dopraw wanilią.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin