Skandynawska zupa z owoców dzikiej róży.doc

(6 KB) Pobierz
Skandynawska zupa z owoców dzikiej ró¿y

Skandynawska zupa z owoców dzikiej róży

 

Składniki:

50 dag owoców dzikiej róży

1,5 l wody

otarta skórka z jednej cytryny

łeczka soku z cytryny

3-4 łki drobno posiekanych migdałów

10 dag cukru

1,5 łki mąki kukurydzianej

4-5 łek śmietany

 

Oczyszczone i umyte owoce zalej wodą z otartą skórką z cytryny i pogotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie zupę zmiksuj, przetrzyj przez sito, wsyp cukier i jeszcze raz zagotuj.

 

Następnie dodaj rozprowadzoną w 1-2 łkach zimnej wody mą kukurydzianą i - mieszając - gotuj dalej na małym ogniu, aż zupa zgęstnieje.

 

Po przestudzeniu wlej sok z cytryny i śmietanę, wymieszaj, i odstaw w zimne miejsce. Tuż przed podaniem wymieszaj z posiekanymi migdałami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin