Zupa pomidorowa 3.doc

(6 KB) Pobierz
Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa

 

Składniki na 8 porcji:

25 dag mięsa z kością (kurczaka lub cielęciny)

3 l zimnej wody

oszczyzna (2 marchewki, pietruszka,

kawałek selera, mały por)

puszka (220 g) koncentratu pomidorowego 30-proc.

łeczka Jarzynki do mięs WINIARY

łeczka drobno posiekanego koperku

szklanka gęstej kwaśnej śmietany

cukier

l

pieprz

 

Mięso umyj, włóż do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Po zagotowaniu zmniejsz ogi, a garnek przykryj. Gotuj około 30 minut. Następnie dodaj do wywaru obraną i opłukanąoszczyznę, Jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotuj do czasu, aż mięso i jarzyny bę miękkie (około 30 min). Wywar przecedź i wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Zupę gotuj jeszcze 3-5 minut. Zapraw śmietaną i dodaj łeczkę cukru (dzięki temu zupa bardzo zyska na smaku!).

 

Podawaj z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

 

Uwaga! Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin