PorrusaldaPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz. 10 min.500 g suszonego dorsza,600 g kartofli,500 g porow,2 zabki czosnku,4 lyzki oleju,1 marchewka,1 czerwona papryka,1,5 l wody,sol.1. Suszonego dorsza wlozyc do garnka z zimna, przegotowana woda. Moczyc przez12 godz. Przed gotowaniem zdjac skore, usunac osci, podzielic na platy.Umyc pod biezaca woda i pokroic w kostke wielkosci 3 cm.2. Jarzyny dokladnie umyc. Pory pokroic na kawalki dlugosci 5 cm. Papryke przeciac na pol, wyjac gniazdo nasienne i pokroic na paski. Marchewke pokroic wmala kostke, a kartofle w kostke wielkosci 3 cm. Czosnek obrac.3. W garnku zagotowac wode, wrzucic pory, marchewke i papryke. Dodac 2 lyzkioleju, posolic i gotowac na malym ogniu pod przykryciem 15 min.4. Do gotujacych sie jarzyn wlozyc dorsza i kartofle. Gotowac na malym ogniunastepne 15 min.5. Na pozostalym oleju usmazyc czosnek na zloty kolor. Dodac do zupy i gotowacpod przykryciem jeszcze 5 min.6. Porrusalde podawac od razu na ogrzanych talerzach. (Powinna byc dosc gesta,a jarzyny nie powinny byc rozgotowane.)Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 14 "Kuchnia hiszpańska", strona 22.
Viola_Valeriana222