Zupa ze świeżych ogórków
Składniki:
3 ogórki
20 dag fasolki szparagowej
15 dag wyłuskanego zielonego groszku
średni por
3 łyżki oleju
2 łyżki posiekanego koperku
1 l bulionu (z kostki albo z proszku)
2 jajka na twardo
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Usunąć pestki, miąższ pokroić w półplasterki. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na kawałki długości około 3 cm Zielony groszek przebrać, opłukać na sicie, osączyć. Por oczyścić, odciąć korzonki oraz zielone końce liści, starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć przygotowane warzywa i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Jajka na twardo obrać ze skorupki, pokroić na cząstki. Zupę oprawić do smaku solą oraz pieprzem, wlać na talerze, posypać posiekanym koperkiem. Udekorować cząstkami jajka. Nie gotuj rozdrobnionych warzyw zbyt długo, ponieważ mogą się rozpadać podczas nakładania na talerz.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 220 kcal
Czas przygotowania: 25 min
Viola_Valeriana222