Zupa ze świeżych ogórków.doc

(243 KB) Pobierz
Kurczak z grilla

Zupa ze świeżych ogórków



Składniki:

3 ogórki

20 dag fasolki szparagowej

15 dag wyłuskanego zielonego groszku

średni por

3 łyżki oleju

2 łyżki posiekanego koperku

1 l bulionu (z kostki albo z proszku)

2 jajka na twardo

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Ogórki umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Usunąć pestki, miąższ pokroić w półplasterki. Fasolkę szparagową umyć, odciąć końce, pokroić na kawałki długości około 3 cm Zielony groszek przebrać, opłukać na sicie, osączyć. Por oczyścić, odciąć korzonki oraz zielone końce liści, starannie opłukać pod bieżącą wodą, pokroić w plasterki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, włożyć przygotowane warzywa i smażyć, mieszając, przez 3 minuty. Zalać gorącym bulionem i gotować na wolnym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Jajka na twardo obrać ze skorupki, pokroić na cząstki. Zupę oprawić do smaku solą oraz pieprzem, wlać na talerze, posypać posiekanym koperkiem. Udekorować cząstkami jajka. Nie gotuj rozdrobnionych warzyw zbyt długo, ponieważ mogą się rozpadać podczas nakładania na talerz.

 

Danie na: 4 osoby

Jedna porcja zawiera: 220 kcal

Czas przygotowania: 25 min

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin