Zupa zapiekana z grzankami
Składniki:
4 duże cebule
2 łyżki mąki
ząbek czosnku
10 dag ostrego żółtego sera
0.75 l bulionu warzywnego
2 łyżki octu winnego
4 łyżki oliwy
kawałek bagietki
mały ząbek czosnku
łyżeczka posiekanego tymianku
pieprz
sól
cukier
Przygotowanie:
Obrane cebule opłukać, pokroić w plasterki. Usmażyć na oliwie na złoty kolor, często mieszając. Wrzucić obrany i posiekany ząbek czosnku, wlać ocet winny, dodać szczyptę soli, pieprzu i cukru. Gotować 2 minuty. Oprószyć mąką, wymieszać, zalać gorącym bulionem i gotować 15 minut na małym ogniu. Przygotować grzanki. Wymieszać oliwę ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Bagietkę pokrojoną w kromki posmarować oliwą czosnkową. Na zupie ułożyć kromki bagietki, posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 220 stopni i zapiekać, aż ser się roztopi i zrumieni. Posypać tymiankiem.
Nasze rady:
zupę podaj z kiełbaskami z rusztu lub z mięsem z grilla oraz z surówkami.
Danie na: 4 osoby
Jedna porcja zawiera: 250 kcal
Czas przygotowania: 40 minut
Viola_Valeriana222