Zupa koperkowa z lanymi kluskami
porcja włoszczyzny (25 dag), 1 pęczek koperku, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól, pieprz
LANE KLUSKI
2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, szczypta soli
Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać 6 szklankami posolonego wrzątku, ugotować wywar i przecedzić (warzywa zużyć np. do sałatki). Koperek opłukać, osączyć i posiekać.
Przygotować lane kluski: jajka wybić do miseczki, dodać mąkę oraz sól, dokładnie wymieszać i stopniowo wlewać do wrzącego wywaru.
Masło rozetrzeć z mąką, włożyć do zupy, zagotować i odstawić z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkami i dodać do zupy. Następnie włożyć koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem. (E.D.)
(4 porcje)
Viola_Valeriana222