Zupa koperkowa z lanymi kluskami.doc

(20 KB) Pobierz
Udka z papryką i szczypiorkiem

 

Zupa koperkowa z lanymi kluskami

porcja włoszczyzny (25 dag), 1 pęczek koperku, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany 18-procentowej, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki masła, sól, pieprz

LANE KLUSKI

2 jajka, 4 łyżki mąki pszennej, szczypta soli

Włoszczyznę oczyścić, umyć, zalać 6 szklankami posolonego wrzątku, ugotować wywar i przecedzić (warzywa zużyć np. do sałatki). Koperek opłukać, osączyć i posiekać.

   Przygotować lane kluski: jajka wybić do miseczki, dodać mąkę oraz sól, dokładnie wymieszać i stopniowo wlewać do wrzącego wywaru.

   Masło rozetrzeć z mąką, włożyć do zupy, zagotować i odstawić z ognia. Śmietanę roztrzepać z żółtkami i dodać do zupy. Następnie włożyć koperek. Zupę doprawić solą i pieprzem. (E.D.)

(4 porcje)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin