KOTLETY WIEPRZOWE Z SYROPEM KLONOWYM.rtf

(1247 KB) Pobierz

                                                                                                                                                            Kotlety wieprzowe z syropem klonowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

 

    4 kotlety wieprzowe

    20ml oleju

    1 drobno posiekana cebula

    100ml syropu klonowego

    45ml octu jabłkowego

    45ml sosu Worcester

    purée ziemniaczane oraz warzywa gotowane na parze, do podania jako dodatek

 

Etapy przygotowania

 

    1

 

    Podsmaż kotlety z obu stron na gorącej patelni. Umieść brytfannę w piekarniku.

    2

 

    Rozgrzej olej w rondelku i smaż cebulę w małej ilości tłuszczu (sauté) do momentu, ażdzie miękka. Dodaj syrop, ocet, sos Worcester i dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły i gotuj na małym ogniu. Wylej na kotlety i umieść we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz przez 25 minut lub do momentu, aż kotlety bę gotowe. Podawaj z purée ziemniaczanym oraz warzywami gotowanymi na parze.

    Temperatura piekarnika: 200 °C

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin