Badanie jamy ustnej[1].odt

(34 KB) Pobierz

Badanie jamy ustnej, gardła i szyi

 

n                   Topografia jamy ustnej

 

Wargi - budowa

·                     Przednia część - pokryta skórą zbudowaną podobnie jak pozostała skóra twarzy - zawiera  gruczoły potowe, łojowe i mieszki włosowe

·                     Część pośrednia (czerwień wargowa) – nabłonek cienki rogowaciejący, bogaty w przezroczystą kleidynę (brak przydatków)

·                     Część wewnętrzna – śluzowa - płynnie przechodzi w błonę śluzową jamy ustnej

 

Język - budowa

Powierzchnia górna – szorstka

Brodawki językowe:

·                     Brodawki nitkowate – liczne, małe, umiejscowione
na grzbiecie języka

·                     Brodawki grzybowate – bardziej czerwone, głównie
na czubku i brzegach

·                     Brodawki okolone (8-12) – duże, w miejscu połączenia części ustnej i gardłowej języka

·                     Migdałek językowy – skupiska grudek limfatycznych, grzbiet języka, część gardłowa

 

Powierzchnia dolna języka:

·                     Gładka

·                     U jej podstawy uchodzą przewody wyprowadzające ślinianek podszczękowych (podjęzykowych
i podżuchwowych)

 

Ujścia przewodów ślinianek przyusznych:

·                     Znajdują się na błonie śluzowej policzków na wysokości drugich, górnych zębów trzonowych

·                     Mają one kształt małych brodawek

 

Podniebienie i gardziel - budowa

·                     Łuk uformowany przez :

·                     Przednie i tylne łuki podniebienne (łuki podniebienno – językowe i podniebienno-gardłowe)

·                     Miękkie podniebienie

·                     Języczek

·                     Między przednimi i tylnymi łukami podniebiennymi (gardziel) - migdałki podniebienne

Tylna ściana gardła -  naczynia krwionośne, skupiska tkanki limfatycznej

 

Czynność języka

·                     Odczuwanie smaku (brodawki zawierające kubki smakowe, odbierające i przekazujące różne smaki — słodki, gorzki, słony i kwaśny) – kubki smakowe również w błonie śluzowej policzków i podniebienia

·                     Wspomaganie rozdrabniania pokarmu oraz mowy


Nalot na języku

·                     Grubość zależy od równowagi między szybkościami wytwarzania oraz usuwania z języka warstwy martwych już, złuszczających się komórek nabłonka

 

Język czerwony – pozbawiony nalotu

·                     Choroba hamuje powstawanie nowych komórek,
a spożywanie pokarmów i mówienie usuwają nalot szybciej

 

Język białawoszary - obłożony

·                     Usuwanie warstwy złuszczonego nabłonka -  powolne, wytwarzanie zaś większe -  powstaje gruby nalot

Zęby

·                     Cząstki pożywienia oraz bakterie z domieszką makrofagów, krwinek białych i komórek nabłonkowych - organiczna podstawa osadu nazębnego

·                     Początkowo miękkie blaszki osadowe, dające się usunąć szczoteczką

·                     Po kilkunastu dniach osadzające się mineralne składniki śliny (zwłaszcza sole wapniowe) – zmieniają osad w twardy kamień nazębny

·                     Próchnica – warunki powstawania:

·                     Osad nazębny

·                     Obecność glukozy w ślinie

·                     Działanie paciorkowców

 

Nagromadzenie osadu i kamienia nazębnego przyczynia się do powstania przewlekłego stanu zapalnego tkanek miękkich w okolicy zęba,
a więc przyzębia (paradontopatie)

 

Paradontopatia

·                     Zanik dziąseł

·                     Resorpcja części kostnych pod zmienionymi zapalnie dziąsłami

·                     Powstawanie szerokich, ropnych kieszeni okołozębowych,  często zakażonych beztlenowcami

·                     Odsłonięcie szyjek zębowych

·                     Ruchomość i wypadanie zębów

·                     Ucisk na tak zmienione dziąsła - ból i wysięk ropnej wydzieliny

·                     Ból zależy od zapalenia miazgi zęba (próchniczy) -   charakter pulsujący, samoistny

·                     Powstawanie ropni przy wierzchołku korzeni zębowych

·                     Przetoki ropni, zazwyczaj przez policzkową blaszkę szczęki, na zewnątrz

·                     Często dochodzi do otorbienia zmiany – bez przetoki, lecz potencjalne ognisko zakażenia

 

Starzenie jamy ustnej - objawy

·                     Osłabienie odbioru zapachów i smaku, zwłaszcza słodkiego

·                     Wypadanie zębów, najczęściej wśród objawów paradontopatii

·                     Przyleganie warg na większej powierzchni

·                     Maceracje w kącikach ust — starcze zapalenie kątów ust z owrzodzeniami

·                     Resorpcja szczęki i żuchwy - zmiana wyglądu twarzy

 

Badanie jamy ustnej

·                     Badany zajmuje miejsce w fotelu, najlepiej
z podparciem dla głowy, jak np. w fotelu stomatologicznym

·                     Chory leżący w łóżku przyjmuje półsiedzącą pozycję
z poduszkami podpierającymi głowę

·                     Do badania niezbędne:

o                    Dobra latarka

o                    Szpatułki i gaziki

o                    Rękawiczka - przy obmacywaniu struktur wewnątrz jamy ustnej

·                     Konieczne zdjęcie protez zębowych

·                     Wskazana dokładna ocena wszystkich struktur jamy ustnej według pewnej kolejności

·                    
Plan badania:

·                     Ocena zdolności maksymalnego otwarcia ust

·                     Symetryczność przy ruchach związanych
z rozwarciem szczęki i żuchwy

·                     Oglądanie warg i przedsionka jamy ustnej

·                     Fałdy błony śluzowej

·                     Oglądanie podniebienia, języka, okolicy podjęzykowej

·                     Oglądanie dziąseł, zębów, wewnętrznej powierzchni policzka,

·                     Badanie zgryzu i mięśni narządu żucia

·                     Badanie stawów skroniowo-szczękowych

 

Dalsza kolejność:

·                     Badanie migdałków podniebiennych i gardła

·                     Badanie ślinianki przyusznej

 

Maksymalne rozwarcie szczęk i żuchwy

·                     Odległość między zębami - prawidłowo 4-5 cm

·                     Ocena symetrii rozwierania oraz ewentualnego szczękościsku (trismus)

·                     Usunięcie protez

·                     Odwijanie warg przy pomocy gazika i ich ocena:

·                     Wewnętrzna powierzchnia, barwa, wilgotność,  integralność błony śluzowej

·                     Grudki, plamki, owrzodzenia, ogniska leukoplakii

 

Ocena błony śluzowej policzków:

·                     Za pomocą szpatułki

·                     Ocena ujść ślinianek przyusznych

 

Ocena przedsionka jamy ustnej:

·                     Za pomocą szpatułki lub poprzez odwinięcie warg – użycie gazika

 

Ocena podniebienia:

·                     Maksymalne odchylenie głowy do tyłu

·                     Maksymalne rozwarcie szczęki i żuchwy

 

Podniebienie twarde – poprzeczne fałdy tkanki łącznej – pomocne w artykulacji mowy

Ocena języka:

·                     Wysunięcie języka przez pacjenta

·                     Uchwycenie języka poprzez gazik i jego ocena – odchylanie na boki i obmacywanie (stwardnienia, guzy, bolesność)

 

Ocena przestrzeni podjęzykowej

·                     Ocena wędzidełka języka

·                     Ocena ujść ślinianek podjęzykowych

 

Badanie jamy ustnej – zęby

·                     Badanie zębów – domena stomatologów

·                     Wstępna ocena – ważna w praktyce ogólnomedycznej:

·                     Szerokie otwarcie ust

·                     Oglądanie wszystkich powierzchni zębowych

·                     Ubytki uzębienia oraz ocena dziąseł

·                     Kształt i liczba zębów

·                     Obecność złogów wokół zębów w pobliżu dziąseł

·                     Odsłonięcie szyjek

·                     Barwa zębów, obecność nadżerek i ubytków szkliwa

 

Prawidłowe dziąsła:

·                     Na tyle wysokie, aby osłonić szyjki zębów (ale nie przysłaniają korony)

·                     Zabarwienie różowe lub czerwone

·                     Brak bolesności oraz wydzieliny przy uciskaniu gazikiem okolicy przyzębnej

·                     Ucisk na zęby nie powinien spowodować ich poruszania się

 

Choroby zęba - schemat

·                     Ocena zgryzu:

·                     Przy zamknięciu ust łuki zębów szczęki i żuchwy powinny być ściśle sobie przeciwstawione

·                     Górne zęby tylne wystają nieco dopoliczkowo
w stosunku do zębów dolnych

·                     Zęby górne przednie wystają na zewnątrz nawet nieco bardziej

·                     Zgryz - wielkość wystawania do przodu zębów górnych w stosunku do dolnych w płaszczyźnie poziomej oraz  wielkość zachodzenia na siebie w płaszczyźnie pionowej

·                     Badanie układu żucia

·                     Układ żucia:

·                     Zęby

·                     Mięśnie poruszające żuchwę

·                     Staw skroniowo-żuchwowy

·                     Mięsnie poruszające żuchwę (żwacze, skroniowe, skrzydłowe boczne i przyśrodkowe:

·                     Siła musi być obustronnie symetryczna

·                     Ocena symetryczności ruchów i siły mięśni

·                     Obmacywanie mięśni żwaczy oraz skrzydłowych

·                     Badanie układu żucia – c.d.

·                     Ocena stawu skroniowo-żuchwowego:

·                     Wkładanie małych palców do przewodów słuchowych zewnętrznych

·                     Kilkukrotne otwarcie i zamknięcie ust

·                     Osłuchiwanie stawów (ocena ruchów tarcia) – fonendoskop około 1cm do przodu od skrawka ucha

·                     Badanie jamy ustnej – znaczenie

·                     Wargi

·                     Działanie zimna - wysychanie warg, a potem ich złuszczanie się i pękanie

·               ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin