Boeuf Strogonow.doc

(279 KB) Pobierz
Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

Składniki:

·         ½ kg polędwicy wołowej lub rostbefu

·         6 pieczarek

·         1 cebula

·         ½ szklanki rosołu (może być instant)

·         2 łyżki koncentratu pomidorowego

·         1/3 szklanki śmietany

·         2 łyżki oleju

·         1 łyżka mąki

·         przyprawy: sól, pieprz, mielona ostra papryka

Sposób przyrządzania:

Mięso opłucz i oczyść z błon, a następnie pokrój w paski o długości ok. 1,5 cm. Paski mięsa włóż do miski, oprósz mąką i wymieszaj. Tak przygotowane mięso od razu obsmaż na rozgrzanym oleju (ok. 5 min), a następnie przełóż do rondla.

Cebulę obierz i pokrój w krążki, a pieczarki umyj i pokrój w plasterki. Następnie podsmaż warzywa na oleju, który został ze smażenia mięsa, przez ok. 5 min. Do rondla z mięsem dodaj podsmażoną cebulę i pieczarki, koncentrat pomidorowy i ½ szklanki rosołu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś do miękkości na małym ogniu przez ok. 30 min. Przed podaniem dodaj śmietanę, szczyptę ostrej papryki i chwilę podgrzewaj całość.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin