Szarlotka z pianką
Składniki:
3 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 25 dag margaryny budyń waniliowy 1-2 łyżeczki kakao 1 kg jabłek
Sposób wykonania:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać ½ szklanki cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, żółtka i wyrobić ciasto.
Prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm posmarować tłuszczem i rozłożyć w niej ¾ ciasta. Do reszty ciasta dodać kakao i zostawić na kruszonkę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i nadal ubijać, a następnie dodać budyń w proszku i delikatnie wymieszać.
Na cieście rozłożyć pokrojone w kostkę jabłka, ubitą pianę, a na wierzch kruszonkę.
Piec około 45 minut w temperaturze 160 °C. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego.
Sax1701