Sernik cappuccino.doc

(129 KB) Pobierz

Sernik cappuccino

 

Spód:
1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru
3 łyżki roztopionego Kasi

Masa serowa:
800 g serka kremowego lub twarogu śmietankowego
4 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
3/4 szklanki cukru
1/4 szklanki gorącej wody
3 łyżki mąki pszennej
szczypta cynamonu

 

Czas
pieczenia: ok 1,5 godz. całość


 

Spód:
Orzechy, cukier i masło wymieszać. Wcisnąć w tortownicę uszczelnioną dokładnie folią aluminiową ( u mnie 24 cm). Piec przez 10 minut w temperaturze 170°C.

Masa serowa:
Ser twarogowy zmiksować z cukrem i mąką. Dodawać pojedynczo jajka, miksując po każdym dodaniu. Wmieszać kwaśną śmietanę. Granulki kawy i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. Ostudzoną kawę dodawać powoli do masy serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód z orzechów.
Piekarnik nagrzać do 230ºC, włożyć sernik (można przykryć od góry folią aluminiową), piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130ºC i piec jeszcze godzinę czasu.
Po tym czasie możemy sprawdzić czy sernik jest już gotowy sprawdzając czy ma ścięty środek (robimy to ręką nie patyczkiem).
Po upieczeniu ostudzić, najlepszy jest po całonocnym leżakowaniu w lodówce.

Można podać z kleksem bitej śmietany, smacznego :)

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin