PRZYSMAK FARMERSKI.doc

(25 KB) Pobierz
PRZYSMAK FARMERSKI

PRZYSMAK FARMERSKI

 

 

Składniki na 4 porcje:

3 jajka

1 szklanka mleka

pół szklanki piwa

15 dag mąki

sól

2 cukinie

30 dag pieczarek

1 cebula

20 dag pomidorków koktajlowych

3 łyżki oleju

50 dag mielonego mięsa

15 dag gęstej śmietany

2 łyżeczki bulionu (instant)

3-4 łyżki jasnego sosu pieczeniowego

biały pieprz

 

              Mąkę z jajkami wymieszaj mikserem, powoli dolewając mleko i piwo. Ciasto naleśnikowe posól, przykryj, odstaw na 30 minut. Cukinie i pieczarki oczyść, pokrój na małe kawałki. Cebulę grubo posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzewaj małe porcja oleju, wylewaj ciasto, smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki zsuwaj na odwrócony do góry dnem talerz, trzymaj w cieple. Pozostały olej mocno rozgrzej, mięso podsmaż. Dodaj pokrojone pieczarki, cebulę i cukinie, mieszając smaż jeszcze 1-2 minuty. Na patelnię wlej dwie szklanki wody i śmietanę, wsyp bulion, wymieszaj. Całość gotuj 4-5 minut na dużym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i sos pieczeniowy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku połóż porcję przygotowanego farszu, placki złóż na pół. Udekoruj natką. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin