PRZYSMAK FARMERSKI
Składniki na 4 porcje:
3 jajka
1 szklanka mleka
pół szklanki piwa
15 dag mąki
sól
2 cukinie
30 dag pieczarek
1 cebula
20 dag pomidorków koktajlowych
3 łyżki oleju
50 dag mielonego mięsa
15 dag gęstej śmietany
2 łyżeczki bulionu (instant)
3-4 łyżki jasnego sosu pieczeniowego
biały pieprz
Mąkę z jajkami wymieszaj mikserem, powoli dolewając mleko i piwo. Ciasto naleśnikowe posól, przykryj, odstaw na 30 minut. Cukinie i pieczarki oczyść, pokrój na małe kawałki. Cebulę grubo posiekaj. Pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzewaj małe porcja oleju, wylewaj ciasto, smaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. Po usmażeniu placki zsuwaj na odwrócony do góry dnem talerz, trzymaj w cieple. Pozostały olej mocno rozgrzej, mięso podsmaż. Dodaj pokrojone pieczarki, cebulę i cukinie, mieszając smaż jeszcze 1-2 minuty. Na patelnię wlej dwie szklanki wody i śmietanę, wsyp bulion, wymieszaj. Całość gotuj 4-5 minut na dużym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj pomidory i sos pieczeniowy. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Na każdym naleśniku połóż porcję przygotowanego farszu, placki złóż na pół. Udekoruj natką. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.
tadeusz.grzywacz