Placek z pieczarkami.rtf

(6 KB) Pobierz
Placek z pieczarkami

Placek z pieczarkami

 

Składniki na 4 porcje:

1 i 1/4 szklanki mąki

pół kostki masła

2 łki oleju

400 g pieczarek

2 cebule

2 łki masła

3 jajka

1 i 1/3 szklanki gęstej śmietany

l

pieprz

łka siekanej natki pietruszki

 

przesiej na stolnicę, zrób zagłębienie, wlej olej, dodaj wiórki masła i szczyptę soli. Zagnieć dodając nieco wody. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Następnie rozwałkuj na placek i wyłóż nim małą tortownicę, zawijając na brzeg foremki. Ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Wstaw do piekarnika o temperaturze 200°C i podpiecz przez 10 minut.

 

Pieczarki umyj, starannie oczyść i pokrój w plastry. Cebule obierz, posiekaj i zeszklij na maśle. Duś pieczarki i podgrzewaj na średnim ogniu, aż wyparuje płyn. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia.

 

Dodaj jajka wymieszane ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wyłóż na podpieczone ciasto i zapiekaj 20 minut w piekarniku.

 

Przed podaniem posyp pietruszką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin