Zapiekanka śledziowa.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka œledziowa

Zapiekanka śledziowa

 

Składniki:

50 dag filetów ze świeżych śledzi

8 ziemniaków

2 jaja

2 cebule

2 łki oleju

3 łki śmietanki

łka mąki

l

pieprz

 

Śledzie opłucz i pokrój na kawałki, a ziemniaki po obraniu pokrój na cienkie plastry. Cebule posiekaj.

 

W żaroodpornym, wysmarowanym olejem naczyniu ułóż przygotowane już plastry ziemniaków, posyp je cebulą, solą i pieprzem, a na wierzchu połóż śledzie. Wszystko razem oprósz mą i polej resztą oleju.

 

Wstaw do piekarnika i piecz na bardzo małym ogniu, póki ziemniaki zmiękną. Wtedy zalej potrawę jajami rozbełtanymi ze śmietanką i zapiecz, aby powstała apetyczna skorupka.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin