Buleczki z jagniecinaPorcja dla 5 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 kg zadniej jagnieciny,250 g masla,10 malych ziemniakow,5 malych cebulek,5 zabkow czosnku,125 g utartego zoltego sera,100 g sera owczego,100 ml oleju,ciasto fyllo z 250 g maki (przepis w "ogolne"),oregano, sol, pieprz.1. Mieso pociac na 5 porcji, wlozyc do garnka, dodac 2 lyzki masla, wrzucic cebulki i ziemniaki, podgrzac az wszystko zrumieni sie z wierzchu.2. Ser owczy podzielic na 5 czesci.3. Z ciasta fyllo przygotowac 5 cienkich, duzych plackow. Kazdy posmarowac maslem, na nim ulozyc 1 porcje miesa, cebule, zabek czosnku, kawalek sera owczego, 2 ziemniaki. Posypac utartym serem, oregano, sola i pieprzem. Dodacjeszcze troche masla. Ciasto szczelnie zawinac.4. Naczynie do pieczenia nasmarowac olejem. Buleczki posmarowac maslem, nakrycfolia aluminiowa. Piec na srednim ogniu 1 godz.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 60.
tatanka.com