Zupa jarzynowa
Dziś przepis na klasyczną zupę jarzynową w lekko odmienionej wersji :)
Składniki na 6 porcji:- 2 pęczki włoszczyzny- 2 cebule- 2 ząbki czosnku- Mały kalafior- 1 pęczek natki pietruszki- 1 łyżeczka soli Kotányi- 1 liść laurowy Kotányi- Odrobina oliwy z oliwek- 2 goździki Kotányi- 1 łyżeczka ziaren gorczycy Kotányi- 1 pęczek tymianku- Szczypta pieprzu Kotányi- 1 por- Czosnek granulowany Kotányi- 1 bagietka- 1 łyżka masła
Przygotowanie:1. Umyj, obierz włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) i pokrój warzywa w plastry, odetnij różyczki z kalafiora.2. Przełóż wszystko do garnka, razem z tymiankiem, porem, pietruszką, solą, liściem laurowym, goździkami, nasionami gorczycy i odrobiną oliwy z oliwek i zalej około 2 litrami wody. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z zupy pora, liść laurowy i goździki, pozostawiając w niej jarzyny.4. Pokrój bagietkę w drobną kostkę i podsmaż grzanki na patelni, dodając łyżkę masła oraz granulowany czosnek.5. Podawaj zupę ze świeżym szczypiorkiem
Lena.501