Zupa jarzynowa.docx

(940 KB) Pobierz

Zupa jarzynowa

C:\Documents and Settings\user\Moje dokumenty\Downloads\51472146_2462949963746327_719927344483008512_o.png

Dziś przepis na klasyczną zupę jarzynową w lekko odmienionej wersji https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/t4c/1/16/1f642.png:)

Składniki na 6 porcji:
- 2 pęczki włoszczyzny
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Mały kalafior
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka soli Kotányi
- 1 liść laurowy Kotányi
- Odrobina oliwy z oliwek
- 2 goździki Kotányi
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy Kotányi
- 1 pęczek tymianku
- Szczypta pieprzu Kotányi
- 1 por
- Czosnek granulowany Kotányi
- 1 bagietka
- 1 łyżka masła

Przygotowanie:
1. Umyj, obierz włoszczyznę (marchewka, pietruszka, seler) i pokrój warzywa w plastry, odetnij różyczki z kalafiora.
2. Przełóż wszystko do garnka, razem z tymiankiem, porem, pietruszką, solą, liściem laurowym, goździkami, nasionami gorczycy i odrobiną oliwy z oliwek i zalej około 2 litrami wody. Doprowadź zupę do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę.
3. Za pomocą łyżki cedzakowej wyjmij z zupy pora, liść laurowy i goździki, pozostawiając w niej jarzyny.
4. Pokrój bagietkę w drobną kostkę i podsmaż grzanki na patelni, dodając łyżkę masła oraz granulowany czosnek.
5. Podawaj zupę ze świeżym szczypiorkiem

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin